Buhrmann kop kleiner, Toolex ook afgestraft

Handelshuis Buhrmann is vanmorgen zwaar gestraft voor de winstwaarschuwing die het gisteren nabeurs gaf. Het aandeel verloor vanmorgen ruim 33 procent en noteerde zelfs even onder tien euro. Het koersverlies komt bovenop de verliezen van gisteren, toen het aandeel ook al met ruim zeven procent kelderde.

Buhrmann is te klein om de toon te zetten op het Damrak, al moest collega-handelshuis Hagemeyer ook met 9,3 procent naar beneden, tot een koers van 21,7O euro – het laagste niveau sinds mei vorig jaar. Voor het overige waren er slechts enkele uitschieters op een wat zwak Damrak, waar de AEX-index met 0,5 procent achteruit moest tot 557,58 punten.

ABN Amro had met een koersverlies van 1,1 procent tot 21,46 euro last van de winstwaarschuwing van Merrill Lynch in New York, al viel de schade mee. Ook de rest van de financiële sector stond in Amsterdam op licht verlies.

Opvallend was de zwakte van KPN en UPC, ondanks een hoger slot van de Amerikaanse Nasdaq-index gisteren in New York. Telecombedrijf KPN dook vanmorgen opnieuw onder de 6 euro, hetgeen onderstreept dat beleggers ook nadat de claimemissie maandag werd afgeblazen, nog geen vertrouwen hebben in het fonds. Dat laatste geldt zeker voor UPC, dat met 8,2 procent daalde naar 2,59 euro. Dat is nog wel boven het tussentijdse dieptepunt van 2,12 euro vorige week donderdag. Versatel en KPNQwest kwamen nauwelijks van hun plaats. Op de lokale markt kreeg Buhrmann een lotgenoot in cd-machinefabrikant Toolex. Ook Toolex kwam met een winstwaarschuwing, en leverde een kwart van zijn beurswaarde in.

HBG kreeg niet de zegen van zijn aandeelhouders voor de onverwachts snelle overeenkomst met Ballast Nedam over de baggerpoot. Een grote groep aandeelhouders voelt zich gedupeerd door het Rijswijkse concern, dat zich niets gelegen liet liggen aan de oproep om met Boskalis en Heijmans om tafel te gaan zitten. Het fonds moest vanmorgen bijna 6 procent terug op 15,75 euro.

Elders in Europa was de stemming onder de grote fondsen even mat als op het Damrak zelf. Beleggers wachtten op het besluit van de Amerikaanse centrale banken over de rente in de VS. Algemeen werd verwacht dat de rente opnieuw zou dalen, maar analisten waren het niet eens of het een kwartprocentpunt of toch een half procentpunt zou worden. Veel werd er, door de onzekerheid niet van de rest van de handel vandaag verwacht, en ook de opening van Wall Street zou komen vóór de bekendmaking van het rentebesluit.

In Londen steeg de FTSE-index met 0,6 procent tot 5590 punten. In Parijs moest de CAC-index met 0,5 procent omlaag tot 5064 punten en in Frankfurt dwarrelde de DAX-index omlaag met 0,3 procent tot 5929 punten. Telecomfondsen waren in heel Europa zwak. France Telecom verloor in Parijs 3 procent.

De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen 1,2 procent lager op 12.828,98 punten voor het Nikkei-gemiddelde. Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten verloren terrein. Hongkong was een uitzondering. Daar ging de Hang-Sengindex omhoog met 0,3 procent. New York sloot gisteren gemengd, met een verlies van 0,3 procent op 10472,48 punten voor het Dow Jones-gemiddelde, en een winst van 0,7 procent op 2064,62 punten voor de Nasdaq-index.