Bonden: NS gaat treinen schrappen

De Nederlandse Spoorwegen gaan structureel treinen schrappen uit de dienstregeling om het tekort aan personeel en materieel op te vangen. Dat zeggen FNV Bondgenoten en de personeelscollectieven van NS uit `betrouwbare bron' te hebben vernomen.

NS bevestigt dat er `onderzoek' gaande is, teneinde structuur aan te brengen in de huidige ,,willekeur in de uitval van treinen''. Momenteel bepaalt NS bij personeelsgebrek ad hoc welke trein er uitvalt. Het bedrijf werkt momenteel aan een lijst waarop staat welke treinen het eerst in aanmerking komen om uit te vallen. Het is nog niet bekend of het dienstrooster per dag wordt aangepast, of dat bepaalde treinen structureel verdwijnen. De maatregel is volgens NS bedoeld om `het ongerief' van de reiziger te verminderen.

Volgens een woordvoerder van NS heeft de nieuwe maatregel ,,niets te maken'' met de nieuwe dienstregeling, die 10 juni is ingevoerd. ,,Het personeelstekort bestaat al lang en komt steeds meer onder druk te staan, zeker nu de zomervakanties aanbreken. Daarbij is het ziekteverzuim in bepaalde standplaatsen, zoals Amsterdam en Rotterdam, erg hoog.''

In de eerste week na invoering van het nieuwe rooster reed 71,3 procent van de treinen op tijd. Vóór de invoering van het nieuwe schema was dat 85,3 procent. Het nieuwe dienstrooster van NS was bedoeld om de vertraging terug te dringen.

Volgens een woordvoerder van het Amsterdams Machinisten Kollektief (AMK) is de lijn Haarlem-Zandvoort een van de lijnen waarop geregeld treinen zouden uitvallen, omdat ,,vakantiegangers minder prioriteit hebben'. Afgelopen weekend en gisteren, vielen al treinen naar Zandvoort uit. ,,Heel vervelend'', zegt een woordvoerster van de gemeente, ,,vooral op zo'n warme dag. Een derde van de badgasten komt met het openbaar vervoer.'' De gemeente neemt de berichten over de maatregelen van NS ,,zeer serieus''. De Zandvoortse wethouder van organisatie, toerisme en verkeer is aan het lobbyen bij NS om het ,,in elk geval niet Zandvoort te laten zijn'' waar structureel treinen uit zullen vallen.

,,Het gemak waarmee de NS treinen laat uitvallen wordt steeds groter'', zegt de machinist van het AMK, die niet met zijn naam in de krant wil ,,omdat ze je er op aanspreken''. ,,Een trein die uitvalt, geldt namelijk niet als een vertraagde trein.'' Naar zijn zeggen rijdt een uitvallende trein vaak leeg naar de bestemming. ,,Afgelopen zondag heb ik tijdens mijn dienst de hele werkdag geen passagiers kunnen vervoeren omdat er geen conducteur beschikbaar was.''