Armstrong imponeert met zege in klimtijdrit

Elf dagen voor het begin van de 88ste editie van Ronde van Frankrijk heeft favoriet Lance Armstrong grote indruk gemaakt in de Ronde van Zwitserland. Met veel vertoon van macht won de Amerikaan gisteren een klimtijdrit over 25,1 kilometer tussen Sion en Crans Montana, waardoor hij de leiding in het algemeen klassement overnam van de Italiaan Wladimir Belli. Het was Armstrongs tweede tijdritzege in de Zwitserse ronde na de proloog.

Armstrong, door de Italiaan Marco Pantani beschuldigd van dopegebruik, gaat de laatste twee etappes naar Lausanne in met één minuut en éé seconde voorsprong op Girowinnaar Gilberto Simoni. Indien de 29-jarige Texaan de dubbel Zwitserland/Frankrijk wint, is hij de eerste die dat doet sinds Eddy Merckx in 1974.

Gisteren deed Armstrong de generale repetitie voor de mogelijk beslissende Tour-tijdrit over 32 kilometer van Grenoble naar Chamrousse op 18 juli. De kopman van de US Postal-ploeg, die eerder ook al imponeerde in de beklimmingen, lijkt in topvorm te beginnen aan de jacht op zijn derde Tourtriomf. Gisteren kwam hij tot een zelden vertoond moyenne van 96 pedaalwentelingen per minuut.

De overwinning lijkt Armstrong nauwelijks nog te kunnen ontgaan. Zijn op papier voornaamste tegenstrever in de Tour, de Duitser Jan Ullrich, verscheen niet aan de start. Hij inspecteerde de bergen uit het Tourparkoers en trainde de afgelopen dagen in het Zwarte Woud.

Armstrong was naderhand zeer ingenomen met zijn prestatie. ,,Een klimtijdrit rijd je maar zelden'', zei hij. ,,Omdat er in de Tour de France ook zo'n onderdeel zit, heb ik als voorbereiding de Tour de Suisse gekozen en niet de Dauphiné Libéré.''

Andrej Kivilev heeft gisteren de Franse etappekoers Route du Sud op zijn naam gebracht. De renner uit Kazachstan verdrong de Duitser Jens Voigt in de slotrit over 186,5 kilometer van Saint-Gaudens naar het Plateau de Beille van de eerste plaats in de algemene rangschikking. De Italiaan Francesco Casagrande won deze vierde en laatste etappe met een zware beklimming in de slotfase. In Spanje won Ivan Gotti de zesde etappe van de Ronde van Catalonië.