Alcatel van 120 naar 12 fabrieken

De Franse fabrikant van telecomapparatuur Alcatel brengt het aantal fabrieken terug van 120 tot maximaal twaalf. De operatie moet eind volgend jaar zijn voltooid. Dat zegt bestuursvoorzitter Serge Tchuruk vandaag in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

De bekendmaking van de plannen volgt op het mislukken van fusiebesprekingen met de Amerikaanse branchegenoot Lucent, afgelopen maand. De fabrieken van Alcatel worden verkocht aan toeleveranciers die nu al zaken doen met Alcatel en producten zullen blijven maken voor het Franse concern.

Alcatel wil niet zeggen hoeveel van de 110.000 medewerkers hun baan verliezen of een nieuwe werkgever krijgen. Reorganisaties liggen op dit moment zeer gevoelig in Frankrijk.

Veel ogenschijnlijk sterke bedrijven hebben de afgelopen maanden werknemers ontslagen. Gisteren nog maakte Philips bekend dat het in Frankrijk ruim 1.200 banen schrapt omdat het zijn activiteiten op het gebied van mobiele telefonie beëindigt.

Door de verkoop van fabrieken wordt Alcatel minder gevoelig voor de grillen van de telecommarkt, omdat de productie van apparatuur soepeler kan worden afgesteld op de vraag. Alcatel wil dit jaar nog meer activiteiten verkopen. Het concern, dat ooit zelfs cruiseschepen bouwde, concentreert zich op apparatuur voor snel internet (breedband) en de daarmee samenhangende diensten.