Xtc-vangsten met bron in Nederland

In Bangkok werd een Chinees uit Rotterdam aangehouden met 320.000 xtc-tabletten ter waarde van 32 miljoen gulden.

Informatie uit Boedapest leerde dat een groep Roemenen met frequente contacten in Nederland xtc-transporten liet uitvoeren naar de Verenigde Staten, Japan en Australië.

In maart 2000 vond de douane bij een pakketpostbedrijf in Eindhoven 6000 xtc-pillen in een pakket met bestemming Australië. Op verzoek van de zaaksofficier voor synthetische drugs werkten de Australische autoriteiten mee aan een gecontroleerde aflevering van de pillen in Australië. De ontvanger werd daar tot 6 jaar celstraf veroordeeld.

Eind april 2000 overleden in Amsterdam twee personen en in Klundert één persoon na gebruik van xtc. De concentratie van de werkzame stof in de pillen bleek anderhalf keer zo groot te zijn als de normaal.

Drie Maleisiërs kwamen aan op Schiphol en bleken 130.000 gulden bij zich te hebben. Daarom werden ze later, toen ze van Schiphol naar Kuala Lumpur wilden vertrekken, opnieuw gecontroleerd. Ze hadden 10 kilo xtc bij zich.

Chemicaliën die overblijven na de productie van xtc worden vaak gedumpt of direct in het riool geloosd. De USD registreerde 101 afvaldumpingen, waarbij het in totaal om 92.650 liter chemicaliën ging.

Opvallend aan in beslag genomen partijen die voor de Engelse markt zijn bedoeld, is dat ze soms bestaan uit `cocktails': drugspakketten waarin naast xtc ook heroïne, cocaïne, hasj en nederwiet zit.

Interpol heeft gemeld dat xtc ook steeds vaker wordt gesmokkeld volgens de levensgevaarlijke methode van de bolletjesslikkers, die tot nu toe voorbehouden was aan de smokkel van cocaïne en heroïne; gemiddeld 3.000 pillen per keer worden in de vingertoppen van een latex handschoen gedaan en ingeslikt.