VOOR VOLK EN ADEL

Als je naar Londen gaat, is het wel handig als je met een gat in je hand bent geboren. Eten en slapen, het is waanzinnig duur. Vlak bij Covent Garden bevinden zich twee restaurants waar je authentiek Engels kunt eten.

Op 19 juni 1979 opende de 7de Earl van Bradfort het restaurant Porters (17 Henrietta Street). Op het menu staat dat deze Earl het oer-Engelse voedsel in andere restaurants te duur vond en dat het daarom tijd werd voor een plek waar je goed, eenvoudig, vers, traditioneel-Engels `zonder franje' zou kunnen eten voor een redelijk bedrag. De Brown ale and onion soup kost er 3,25 pond. Fish & Chips 8,95 pond. Roast beef and Yorkshire pudding 9,95 pond. Helaas moet je als Nederlander het pond met ten minste 3 gulden 50 vermenigvuldigen. Porters wordt bezocht door het volk, gewone Engelsen die met een slok op veel kabaal maken. Het voedsel is redelijk, de bediening traag. Bradford, wiens foto's aan de muur hangen, is trouwens eigenaar van Porters. Als je het gevoel wilt hebben in een Engels landhuis geboren te zijn, bezoek dan Londens oudste restaurant Rules, 35 Maiden Lane (sinds 1798). Een restaurant met allure. King George kwam er vaak. Perfecte bediening, beschaafde conversatie, mooie bloemen, men kleedt zich voor diner en souper. Aan interieur, gasten en eten valt plezier te beleven. Rules is tweemaal zo duur als Porters, maar het eten is er driemaal zo goed. Niks geen benepen gedoe. Als je als nagerecht stilton bestelt, dan wordt er een hele grote kaas met een middellijn van 30 cm voor je neergezet, waaruit je zoveel mag scheppen als je wilt. De kaas gaat vergezeld van een `vaasje' met bleekselderij en een fraaie zilveren doos met verschillende soorten biscuitjes/crackers. Op het menu van Rules staat ook een stilton soep met bleekselderij, die ik namaakte. Bereiding: Trek de draden van de bleekselderij en snijd hem in stukken. Kook hem gaar in de bouillon. Pureer de bleekselderij met de stilton en een beetje bouillon in een blender of andere keukenmachine. Giet de puree in de hete bouillon. Roer versgemalen peper en room door de soep, die niet meer mag koken. Schep de soep in borden of kommen. Strooi er bieslook op.

    • Anne Scheepmaker