Virt-x start voorzichtig

De nieuwe pan-Europese beurs Virt-x beleefde gisteren een rustige eerste handelsdag. Banken en handelshuizen zijn terughoudend omdat de privacy van hun klanten onvoldoende gewaarborgd is.

Ook de Zwitsers doen mee aan de internationale schaalvergroting in het beurzenlandschap. Gisteren was de eerste handelsdag van de Virt-x, de nieuwe Brits-Zwitserse beurs voor meer dan 500 grote Europese titels waaronder ABB, Siemens en Nokia. Of de vlucht naar voren van de SWX Swiss Exchange een goede strategie is, moet echter nog blijken.

De eerste dag van de gloednieuwe pan-Europese beurs Virt-x verliep rustig. Het betekent dat het technologische platform, gevestigd in Zürich, in ieder geval goed functioneert. Juridisch is de volledig elektronische beurs in Europese blue chips gevestigd in Londen. Voor handelaren betekent het grensoverschrijdend handelen tegen binnenlandse tarieven. Een Nederlandse bank kan nu bijvoorbeeld Duitse en Franse titels kopen zonder hogere kosten voor internationale transacties.

Virt-x is een initiatief van de SWX Swiss Exchange, die ervoor moest zorgen niet in de marge van de handel terecht te komen. Antoinette Hunziker, directeur van de Zwitserse Beurs en van Virt-x, geeft toe dat ze haar nek uitsteekt. Maar veel anders bleef haar niet over: ,,Ik had kunnen wachten tot een ander ons de Zwitserse blue chips afpikte'', zegt ze. ,,Maar dan had ik de handel in kleinere Zwitserse titels op den duur ook niet voor het huidige tarief kunnen handhaven.''

Bij een fusie met de Beurs in Frankfurt of Parijs had ze de technologische platformen van de veel grotere partners moeten overnemen. En als eerste volledig elektronische beurs ter wereld, die in 1997 de handel in de ring in één klap verving door hightech, was dat Hunzikers eer te na. Nu wordt Virt-x heel efficiënt afgewikkeld via dezelfde servers als de SWX zelf.

De juridische zetel in Londen is echter niet zonder problemen. De Britse toezichthouder is strenger, regels bij insider-handel worden strikt toegepast. Ook kennen de Britten geen bankgeheim. Banken en handelshuizen vrezen dat de privacy van hun klanten op de Virt-x onvoldoende gewaarborgd is. Het is bijvoorbeeld voor de Liechtensteinse banken aanleiding voorlopig niet aan Virt-x mee te doen.

Ook belastingtechnisch zijn er haken en ogen. Zwitserland kent een beurzenbelasting op elke transactie, die nu simpel te ontlopen is door de handel eenvoudig via een bank in Londen te laten lopen. In Zwitserland wordt gevreesd dat de pan-Europese constructie een verdere verzwakking van de financiële standplaats Zwitserland betekent. De druk op de minister van Financiën om de beurzenbelasting af te schaffen, neemt dan ook toe.

Het succes van de SWX zal vooral afhangen van het handelsvolume en de liquiditeit die de nieuwe beurs zal weten te verwerven. Zelf geeft de SWX het goede voorbeeld en heeft alle blue chips overgebracht naar het nieuwe platform. Of de deelnemers meedoen in de concentratiebeweging is nog niet zeker. Zolang men naast Virt-x via allerlei andere markten blijft handelen, zal Virt-x een zware dobber hebben. Vanuit Nederland staat op het moment alleen het handelshuis Optiver op de deelnemerslijst van Virt-x.

    • Renske Heddema