Verscheurde eenheid fataal voor kansen bridgers op EK

Tijdens de Europese kampioenschappen bridge beleeft het Nederlands open team zware tijden. De ploeg van captain Jaap Trouwborst verloor in de 22ste ronde van het toernooi op Tenerife in het duel met België met grote cijfers: 7-23. De dertiende plaats op de ranglijst is beneden alle verwachtingen.

Het rommelt in het team. De spanningen waren Paulissen-Kirchhoff te veel en het zit er niet in dat dit paar nog wordt opgesteld. Dit betekent dat Jansma-Verhees en Maas-Ramondt het karwei als viertal mag proberen af te maken. Dat is een loodzware opgave, want om alsnog de felbegeerde vijfde plaats te bereiken (kwalificatie voor het WK in Bali), moet de resterende week een bijna bovenmenselijk gemiddelde van twintig winstpunten per wedstrijd worden behaald. Na 21 ronden bedroeg de achterstand op de vijfde plaats nog maar negentien wedstrijdpunten. De overwinning op Duitsland (23-7) kon de opgelopen schade tegen België niet herstellen. Er worden in Tenerife nog dertien ronden gespeeld.

De directe aanleiding voor de breuk tussen Kirchhoff en Paulissen betrof een grootslem dat door de tegenstanders simpel kon worden beantwoord door een aas te incasseren. Teamlid Anton Maas: ,,Dat was de druppel die de emmer deed overlopen, maar je kon erop wachten. Erik komt emotioneel in de problemen met een koele partner als Gert-Jan. Die zal zelden eens iets terugnemen in de discussie.''

Daarmee raakt Maas inderdaad de kern. Ook de toplanden begaan blunders op hun tijd. De spelers vangen elkaar wel op in moeilijke tijden en hebben alles voor elkaar over. Het overbruggen van meningsverschillen heeft prioriteit nummer een. In plaats van betweterig gelijk te krijgen, wordt gekeken hoe flaters in het vervolg kunnen worden vermeden. Overigens deden Kirchhoff-Paulissen het in het individueel klassement beslist niet slecht en eigenlijk een stuk beter dan Maas-Ramondt. Waar en hoe het precies fout ging, houdt Gert-Jan Paulissen liever voor zichzelf. Wel wilde de Amsterdammer kwijt dat hij zich vrijwillig heeft getrokken in de hoop dat het team beter ging presteren.

Het Nederlands vrouwenteam draait nog niet op volle toeren, maar de achtste plaats die de formatie op dit moment bezet biedt nog alle perspectief. Gisteren speelde Oranje tegen Duitsland gelijk: 15-15. Vervolgens werd met 18-12 gewonnen van Hongarije. Non-playing captain Ed Franken: ,,Het zat ons tot nu toe niet echt mee. Gisteren bijvoorbeeld boden we een wereldslem in ruiten dat puur door een afgrijselijk zitsel in troef niet kon worden gemaakt.''

Inmiddels zijn de senioren begonnen aan hun EK. Aan dit toernooi doen veel spelers mee die in het verleden hun stempel hebben gedrukt op het wereldbridge. Zij spelen nog steeds fantastisch bridge. Via het behalen van een zege op het favoriete Polen 1 houdt het Nederlands seniorenteam uitzicht op een medailleplaats. Maar ook in dit team zijn er problemen gerezen. De kritische Jan-Willem Bomhof zette het partnership met Nico Englander op scherp. Even verliep de communicatie schriftelijk, maar inmiddels zijn de heren weer met elkaar in gesprek.

    • Jan van Cleeff