Velen wensen Montesinos dood

De Peruaanse autoriteiten zijn na de arrestatie van Vladimiro Montesinos vooral bezorgd om zijn leven. Velen wensen de ex-chef van de inlichtingendienst dood. Ook is er angst: voor zijn handlangers.

De voormalige chef van de Peruaanse inlichtingendienst Vladimiro Montesinos (56) arriveerde gistermiddag geboeid maar glimlachend op de luchthaven van Lima. Onder zijn jack droeg de tot afgelopen weekeinde `meest gezochte man' van Latijns-Amerika een kogelvrij vest, want velen hebben er belang bij dat Montesinos snel het zwijgen wordt opgelegd. Zeker in Peru.

Daar heerste Montesinos, voormalig legerkapitein, advocaat en CIA-informant, de afgelopen tien jaar onder het bewind van de gevluchte president Alberto Fujimori, over een even uitgebreid als duister netwerk. Blijkens de vorig jaar september uitgelekte videobanden, de zogeheten `Vladivideo's', was Montesinos' macht gebaseerd was op compromitteren, corruptie, angst en afpersing.

De Peruaanse `Raspoetin', zoals hij ook wel genoemd werd omdat hij officieel adviseur was van de president, wordt nu vastgehouden op grond van meer dan vijftig aanklachten, waaronder het opdracht geven tot marteling en moord, corruptie, verduistering op grote schaal en handel in wapens en verdovende middelen.

De ironie wil dat Vladimiro Montensinos, na acht maanden op de vlucht te zijn geweest, nu alleen veilig is in het ultra-geïsoleerde gevangeniscomplex van de marine in de havenstad Callao bij Lima. Die inrichting liet hij zelf bouwen voor Abimael Guzman en Victor Polay, de leiders van respectievelijk de terreurbewegingen Lichtend Pad en Tupac Amaru. Dit zal in ieder geval de Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken Antonio Ketin Vidal bijzonder plezier doen. Deze ex-politie officier, een jaargenoot van Montesinos op de militaire academie, werd in 1992 nadat hij Guzman had weten te arresteren door Montesinos op een zijspoor gerangeerd.

Volgens The Washington Post heeft het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) een doorslaggevende rol gespeeld bij de opsporing en arrestatie van de Peruaan. Twee maanden geleden meldde een Peruaanse onderzoeksrechter gespecialiseerd in anti-corruptie aan de FBI dat Montesinos 38 miljoen dollar had gereserveerd op een bankrekening van een filiaal in Miami van de Pacific Industrial Bank, een op de Kaaimaneilanden geregistreerde bank. Afgelopen vrijdag arresteerde de FBI een voormalige Venezolaanse inlichtingenofficier, met twee anderen, die zich bij de bank gemeld had. Hij zei Montesinos te vertegenwoordigen en wilde het geld van de inmiddels bevroren rekening halen. In ruil voor ontslag van rechtsvervolging vertelde de Venezolaan na zijn arrestatie op welke plekken Montesinos in zijn land werd beschermd en door wie. Deze informatie leidde een dag later tot diens aanhouding.

En hoewel het de Venezolaanse president Hugo Chávez zelf was die de arrestatie afgelopen zondag trots bekendmaakte op een top van Latijns-Amerikaanse staatshoofden, hebben Venezolaanse inlichtingenfunctionarissen die aanhouding tot op het laatst tegengewerkt. Volgens Amerikaanse autoriteiten, en documenten van het Peruaanse ministerie van Defensie, werkte Venezuela pas op het laatste moment mee. Hoewel de namen van de leden van het team dat Montesinos in Venezuela begeleidde van het ene safe house naar het andere bekend zijn door de bekentenissen van de gearresteerde ex-inlichtingenofficier in Miami, zijn er in Venezuela nog geen aanhoudingen verricht.

De Peruaanse autoriteiten zijn nu beducht voor het uitgebreide ondergrondse netwerk waarover Montesinos moet beschikken. Minister van Justitie Diego Garcia Sayan noemde zijn gevangene ,,een extreem gevaarlijke misdadiger''. Daarom moet Montesinos volgens de minister nu worden opgesloten ,,in totale isolatie en maximale beveiliging''.

    • Frank Vermeulen