Van Hanegem weg als Sparta-trainer

Willem van Hanegem gaat weg bij Sparta. De coach liet de Rotterdamse club gisteren weten dat hij geen zin heeft in nog een seizoen degradatievoetbal omdat de door hem gewenste vijf tot zes versterkingen uitblijven. De `Kromme' nam het trainerschap in februari over van Dolf Roks, nu technisch manager bij de club.

Sparta heeft tot nu toe alleen Bouchiba (AZ) en Blinker (RBC Roosendaal) aangetrokken, en Nieuwenburg nog een jaar gehuurd van Ajax. Sparta hoopt ook nog steeds met Feyenoord zaken (huur) te kunnen doen over Thomas Buffel, afgelopen seizoen onderdak bij Excelsior.

,,Met deze vier spelers plus het aantrekken van Van Hanegem hebben we onze begroting tot het uiterste opgerekt binnen de mogelijkheden tot het verkrijgen van een licentie voor volgend seizoen'', aldus een woordvoerder van Sparta gisteren.

Sparta had de nacompetitie nodig om een langer verblijf in de eredivisie veilig te stellen. Sparta zag topschutter Elkhattabi vertrekken naar AZ, Kayis gaat naar Emmen en Stroeve verdwijnt op huurbasis naar Heracles Almelo. Bovendien trekken Ajax en Newcastle United aan jeugdinternational David Mendes da Silva.

Op het Kasteel voerden de hoofdrolspelers wekenlang een schimmenspel op over het al dan niet aanblijven van Van Hanegem. De coach had het op Spangen goed naar zijn zin en wilde blijven. Sparta worstelde echter met het eisenpakket van Van Hanegem. Roks riep telkens weer dat de versterkingen eraan kwamen, maar kon dat in de ogen van Van Hanegem niet waarmaken.

Van Hanegem ergerde zich mateloos aan het gebrek aan daadkracht bij Sparta. Volgens hem waren die ,,gasten transfervrij of te huur'' en dus niet duur. Roks kan nu opnieuw beginnen. Sparta hervat op 14 juli de training en er is geen hoofdtrainer. Dat Roks weer voor de groep gaat staan, is vrijwel uitgesloten.