Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Afscheid van Max van de stoel als hoge commissaris voor de mensenrechten en zijn visie op vrede en oorlog. Een camerateam volgde hem afgelopen week bij zijn bezoek aan Macedonië. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor zinloos geweld en wat je moet doen als je ermee wordt geconfronteerd. De toneelgroep Benjamin uit Groningen geeft voorstellingen op scholen om leerlingen aan het denken te zetten. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Reportage over de minimale verschillen in gewicht en omvang bij het slaan van de komende nieuwe euromunten. Hierdoor kunnen bij allerlei muntautomaten – zoals sigarettenautomaten en parkeermeters – problemen ontstaan. Ned.3, 22.30-22.58u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van de in Indonesië geboren Rob van Rees die van kinds af aan gefascineerd is door schepen. Verder geeft Eveline Ketterings elke week in haar eigen huis voorstellingen die voorbijgangers kunnen volgen en ontwerpt João Manuel Baptista uit Kaapverdië auto's en motoren. Ned.3, 19.30-20.00u.

The Ebola Riddle. Het ebola-virus is wellicht de plaag van de toekomst. In deze tijd van intercontinentale reizen is het microscopisch dodelijke virus even ver weg als een vliegtuigvlucht. Overal zijn onderzoekers bezig deze dodelijke bedreiging van de mensheid te voorkomen. NGC, 21.00-22.00u.

So you think you're a good driver? Serie over het rijgedrag van de Engelsen met vanavond o.a. een jongen die met zijn snelheidsverslaving zijn vrienden de stuipen op het lijf jaagt. BBC1, 21.30-22.00u.

Het andere gezicht. Islam en homoseksualiteit staan op gespannen voet. De imams in Nederland komen er niet onderuit om homoseksualiteit te veroordelen. Naar aanleiding van de uitspraken van imam El-Moumni uit Rotterdam probeert imam Abdullah Haselhoef het standpunt te nuanceren. Afl.: Angst voor de liefde en de imams. Ned.1, 21.57-22.22u.

Het derde oog. In deze laatste uitzending van de Britse serie The Human Face gaat John Cleese op zoek naar het fenomeen van de `Bekende Gezichten'. Over het gezicht als icoon; van Egyptische mummies en middeleeuwse koningen tot Marilyn Monroe, prinses Diana en Madonna. Canvas, 22.20-23.10u.

Shiver - Glaciers. De ijsvelden van het Canadese Columbia zijn voor veel avontuurlijke skiërs het summum, maar er loeren ook levensbedreigende gevaren. Dit programma laat zien hoe één avonturier in een gletsjerspleet terechtkwam. NGC, 22.30-23.00u.

37°. Vrouwen die hun kind ter adoptie afstaan worden vaak gezien als ontaarde moeders. Drie vrouwen leggen uit dat het geen eenvoudige beslissing is om een kind af te staan. Ze hopen dat hun kind elders een beter leven te wachten staat. Aansluitend op de reportage een discussie. Afl.: Alles aus Liebe. ZDF, 23.15-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

Noorderlicht. Gesprek met hoogleraar sociologie van jeugddelinquenten Josine Junger-Tas en gezondheidssocioloog Tjeerd Tijmstra over de consequenties van het genoomproject voor de sociologie en voor het mensbeeld, onze kijk op onszelf en de samenleving. Afl.: De menselijke genen: de aard van het beestje. Ned.3, 20.30-20.58u.

Pauw in Panama. Eerste aflevering van een nieuwe serie luchtige talkshows met Jeroen Pauw. Zie TV-vooraf. Ned.2, 21.23-22.20u.

Na de diagnose. Cystic fibrosis is een erfelijke longziekte. Belangrijkste kenmerk is dat de longen onherstelbaar beschadigd zijn. Longtransplantatie kan het leven verlengen. De operatie is er een met grote risico's. Tijdens en na de ingreep overlijdt circa 40 procent. Ned.1, 22.29-23.15u.

KUNST & MUZIEK

De wereld van Boudewijn Büch. In deze tweede aflevering over de dichteres Sylvia Plath het verhaal over haar leven in Massachusetts na de dood van haar vader. De Bee Gees zongen over Massachusetts, maar naar welke muziek luisterde Sylvia zelf? Afl.: Sylvia Plath. Ned.3, 20.58-21.30u.

Toppop yeah! Quiz waarin de kijker op de kennis van muziek wordt getest die in de jaren zestig, zeventig en tachtig populair was. Bekende Nederlanders doen aan het programma mee. De Belg Bart Peeters presenteert het. Ned.2, 22.20-23.00u.

Pitch. Portret van de 82-jarige dansvernieuwer Merce Cunningham die eregast is tijdens het Holland Festival. Er zijn vier voorstellingen van zijn Cunningham Dance Company te zien. Afl.: Merce Cunningham. Ned.3, 23.10-0.52u.

Jazz. Serie over de historie en achtergronden van jazz belicht vanavond jazzdiva Sarah Vaughan en de saxofonisten John Coltrane en Ornette Coleman. Afl.: The adventure. BBC2, 0.20-1.00u.

FILM

CB4 (Tamra Davis, 1993, VS). Satirische komedie over het rap-milieu. Hoofdrol van co-scenarist Chris Rock, gastrollen van Ice T, Ice Cube, Eazy E en Flavor Flav en op de geluidsband muziek van o.a. Public Enemy, The Beastie Boys, PM Dawn, MC Ren en CB4. RTL5, 20.00-21.40u., onderbroken door reclame.

. Who Framed Roger Rabbit? (Robert Zemeckis, 1988, VS). Acteurs en cartoons samen in een film. Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Star Trek IV: The Voyage Home (Leonard Nimoy, 1986, VS). In zijn vierde bioscoopfilm reist het vermaarde ruimteschip van admiraal Kirk (William Shatner) en mr. Spock (Leonard Nimoy) vanuit de 23ste eeuw terug naar het San Francisco van 1986. Yorin, 21.05-23.20u., onderbroken door reclame.

She's Having a Baby (John Hughes, 1988, VS). In tieners gespecialiseerde Hughes verlegde de leeftijdsgrens naar de twintigers voor moralistische huwelijkskomedie waarin Kevin Bacon en Elizabeth McGovern leren dat het leven soms offers vergt. Morgen, SBS6, 13.25-15.15u., onderbroken door reclame.