Schalken met moeite verder op Wimbledon

Sjeng Schalken heeft gisteren met de grootst mogelijke moeite de tweede ronde van Wimbledon bereikt. De 24-jarige Nederlander had vijf sets nodig om de Oostenrijker Stefan Koubek uit te schakelen: 6-4, 3-6, 6-4, 6-7 en 7-5.

De revaliderende Richard Krajicek voorspelde vorige week dat Schalken de kwartfinales op Wimbledon zou kunnen bereiken. Gisteren vroeg de Limburger zich tijdens zijn martelgang tegen Koubek vertwijfeld af of hij een plaats in de tweede ronde niet liever zou ruilen voor een plek op het strand.

Bij een 3-0 achterstand in de vijfde set had Schalken in gedachten al afscheid genomen van het grandslamtoernooi in Londen. Op de automatische piloot brak Schalken echter door de zwakke service van Koubek, waarna een toiletpauze hem even tot bezinning leek te brengen.

Op 5-4 verspeelde Schalken op zijn eigen service echter twee matchpoints en zelfs de verlossende break op 5-5 gaf hem geen nieuw elan. Woedend smeet de sensibele baseliner zijn racket op de grond, alsof hij de partij had verloren. ,,Ik kon niet meer positief denken'', stamelde Schalken. ,,Ik moet mijn coach Alex Reijnders dankbaar zijn, want hij heeft me in de laatste game verteld, waar ik moest serveren.'', zei de speler, die tot zijn verbazing in de Player's Council werd gekozen. In de volgende ronde treft Schalken de Amerikaan Bob Bryan.

Raemon Sluiter beleefde gisteren een glorieus debuut op Wimbledon. In vier sets (6-2, 5-7, 6-4 en 6-2) benadrukte de 23-jarige tennisser dat gras de minste ondergrond is van de Slowaak Dominik Hrbaty. ,,Hoewel ik geen affiniteit heb met de tradities op Wimbledon vind ik het wel bijzonder op dit toernooi de volgende ronde te halen'', zei Sluiter. En met een ironisch lachje: ,,Ik kan dus ook in het buitenland presteren, als er geen Davis-Cupsfeer rond de baan hangt.'' Sluiter speelt in de tweede ronde tegen de Australiër Todd Woodbridge.

Bij de vrouwen bereikte Kristie Boogert eenvoudig de tweede ronde door de Canadese Sonia Jeyaseelan met 6-3 en 6-2 te verslaan. Ze stuit nu op de Belgische Justine Hénin. Yvette Basting verloor van de Britse Karin Cross.