Roger Rabbit

De combinatie van animatie met `live action' is altijd een buitenbeentje gebleven in de filmgeschiedenis. Walt Disney waagde zich er in 1924 al aan met korte filmpjes over het meisje Alice dat in haar dromen in een getekende wereld belandde, Mary Poppins won een aantal Oscars, Space Jam was een succes en ook Roger Rabbit kreeg drie Oscars. Toch is het pas sinds kort dat animatie volwaardig geaccepteerd is in een film waar echte mensen rondlopen, en wel als die animatie de realiteit perfect nabootst. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig actie- of sciencefictionfilms waar geen computer aan te pas kwam, maar ten tijde van Roger Rabbit (1988) stond die technologie nog in de kinderschoenen.

Wat destijds vooral werd benadrukt was de manier waarop acteur Bob Hoskins zijn rol als privé-detective Eddie Valentine had ingevuld tegenover een niet bestaand personage. Hij moest voortdurend in het luchtledige spelen tegenover de hyperactieve Roger Rabbit, de sensuele Jessica Rabbit en andere `toons'. Valentine wordt ingehuurd om Rogers vrouw Jessica te volgen die wordt verdacht van overspel. Als er een moord wordt gepleegd is Roger de belangrijkste verdachte. De toon-hatende Valentine moet samen met Roger uitzoeken wie dan wel de moordenaar is en belandt zo in een ingewikkelde plot, vergelijkbaar met detectivefilms zoals Chinatown of The Maltese Falcon.

In Who Framed Roger Rabbit wordt de suspense op een geloofwaardige manier gekoppeld aan een wereld waarin tekenfilmfiguren in de realiteit voorkomen. Dat betekent veel pijnlijke slapstick (toons kunnen niet dood) en krankzinnig veel verwijzingen naar de hoogtijdagen van de `looney toones'. Klapstuk van de film is het gedeelte waarin Valentine naar `Toontown' moet om Roger te redden. Toontown is de zuurstokkleurige thuiswereld van Roger waar werkelijk alles kan en een mens van vlees en bloed dus goed op zijn tellen moet passen.

Op een kort filmpje na (Roller Coaster Rabbit) is er nooit een vervolg gekomen op Who Framed Roger Rabbit en dat is merkwaardig voor een film die zoveel succes kende. Het gegeven van Toontown schreeuwt er bijna om om uitgemolken te worden. Zeker met de mogelijkheden van nu zouden de toons makkelijk met echt acteerwerk kunnen worden gecombineerd. Maar vooralsnog staat deze film eenzaam aan de top van animatie/live-actionfilms.

Who Framed Roger Rabbit (Robert Zemeckis, 1988, VS), SBS6, 20.30-22.30u.

    • Gerard Zeegers