Philips stopt met maken zaktelefoon

Philips stopt met de productie van zaktelefoons. Het concern neemt telefoontjes die onder de merknaam Philips op de markt komen voortaan af van een bedrijf dat in handen is van China Electronics.

Dat heeft Philips vanmorgen bekendgemaakt. ,,Wij zullen ons voortaan focussen op onze rol als toeleverancier'', aldus Philips-president G. Kleisterlee vanmorgen in een geschreven verklaring. ,,Maar we zullen mobieltjes onder onze eigen merknaam blijven verkopen als we daarmee voordeel kunnen behalen.'' Hoeveel werknemers van de mobieletelefoondivisie Philips Consumer Communications (PCC) hun baan zullen verliezen wilde Philips vanmorgen niet zeggen. In Frankrijk is het concern wettelijk verplicht hierover eerst te overleggen met de ondernemingsraad. De belangrijkste mobieletelefoonfabriek van Philips is gevestigd in Le Mans, waar 2.700 mensen werken. Behalve mobieltjes worden in Le Mans ook draadloze toestellen voor in huis gemaakt, zodat een deel van de arbeidsplaatsen daar waarschijnlijk gehandhaafd kan blijven.

China Electronics, het grootste elektronicabedrijf van China, wordt meerderheidsaandeelhouder van Philips' mobieletelefoonfabriek in Shenzhen. Welk belang China Electronics precies in handen krijgt is nog onduidelijk. Hoeveel van de 900 arbeidsplaatsen van PCC in Azië als gevolg van deze operatie zullen verdwijnen kon Philips vamorgen niet zeggen.

Producenten van mobiele telefoons hebben te kampen met een moeilijke markt. Analisten hebben prognoses voor een groei van vijftig procent dit jaar, stap voor stap gereduceerd tot een mogelijke daling van de afzet. Als kleine producent had Philips het extra moeilijk in de prijzenslag die marktleider Nokia heeft ontketend. Met een afzet van 1,5 miljoen stuks in de maanden januari tot en met maart was het bedrijf niet in staat kosten te besparen door op grote schaal te produceren. In het eerste kwartaal verloor PCC 118 miljoen euro (260 miljoen gulden) op een omzet van 372 miljoen euro.

Philips neemt in het tweede of derde kwartaal een voorziening van 300 miljoen euro (660 miljoen gulden) om ontslagen en het sluiten van PCC-fabrieken te financieren. Deze voorziening komt bovenop voorzieningen van honderden miljoenen euro's die het bedrijf eerder dit jaar heeft aangekondigd voor reorganisaties in de bedrijfsonderdelen Componenten, Consumentenelektronica en Halfgeleiders. Het aandeel Philips zakte vanmorgen 3 procent tot 29,44 euro.

NIEUWSANALYSE pagina 15