Paus bidt voor slachtoffers nazi's in Babi Jar

Paus Johannes Paulus II heeft gisteren op de derde dag van zijn bezoek aan de Oekraïne nabij Kiev de slachtoffers van de nazi's bij het ravijn Babi Jar geëerd. In de Tweede Wereldoorlog zijn bij dat ravijn daar meer dan honderdduizend joden en tienduizenden anderen vermoord. De paus bad er eerst in stilte voor de slachtoffers en las vervolgens hardop het De Profundis, het katholieke gebed voor de doden. Later gisteren reisde de paus door naar Lvov, in het westen van de Oekraïne, het belangrijkste centrum van de katholieken in de Oekraïne, waar hij door tienduizenden gelovigen - Oekraïeners en veel Polen - enthousiast werd ingehaald. Een half miljoen mensen woonden vandaag een door de paus opgedragen mis bij. Hij sprak een deel van zijn preek in het Pools uit. In Kiev kwamen bij twee missen van de paus slechts 30.000 en 35.000 mensen opdagen.

Gerectificeerd

De Profundis

In het bericht Paus bidt voor slachtoffers nazi's in Babi Jar (in de krant van dinsdag 26 juni, pagina 5) staat dat de paus het katholieke gebed voor de doden, De Profundis, voor de slachtoffers van de nazi's in Babi Jar (de Oekraïne) heeft gebeden. De Profundis is echter psalm 130 uit het Oude Testament.