Pas Leonardo uit criminele circuit

Het valse paspoort waarmee Feyenoord-voetballer Leonardo illegaal in Nederland verbleef, kwam uit het Haagse criminele circuit. Leonardo's zaakwaarnemer, Hans C. uit Zoeterwoude, kreeg het via twee Turken en een man die deed alsof hij voormalig politie-informant was. Gisteren stond C. terecht voor de politierechter in Rotterdam. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur.

Dat de Braziliaan Leonardo de Vitor Santiago een vals paspoort had, werd vorig jaar december vastgesteld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Amsterdam. Leonardo, toen nog 17 jaar, had op basis van dat paspoort een verblijfs- en werkvergunning gekregen. Het Openbaar Ministerie trof een schikking met de voetballer: een boete van 5000 gulden en 40 uur dienstverlening. Feyenoord betaalde een boete van 50.000 gulden. Politierechter C. van de Grampel wilde de zaak van C. niet schikken. Ze oordeelde gisteren in Rotterdam dat C. `een sturende rol' had in het verkrijgen van het valse paspoort. Ze zei ook dat C. had kunnen weten dat het document niet deugde. Het paspoort was in 1998 gestolen uit het Portugese consulaat in Zürich. De gegevens van Leonardo en zijn paspoort waren erin geplakt.

C. gaf in december 1999 5000 gulden aan een vertrouwensman om voor zijn pupil Leonardo een Portugees paspoort te regelen. Leonardo mocht als minderjarige Braziliaan niet zelfstandig wonen of werken in Nederland. Hij kon dus ook geen contract tekenen voor het eerste elftal van Feyenoord. Met een Portugees paspoort zou hij ingezetene zijn van de Europese Unie. Daarmee zou het probleem zijn opgelost. C's vertrouwensman kreeg in Portugal niets voor elkaar, maar hij kende wel twee Turken die in Den Haag aan een paspoort konden komen. C. hoefde alleen maar twee pasfoto's en een paar gegevens van Leonardo te leveren. Hij zie gisteren tegen de politierechter dat hij niets vreemds aan het paspoort had gezien.