Onenigheid VN bedreigt aids-zitting

Homo's, hoeren en drugsgebruikers mogen niet met name worden genoemd in de verklaring die morgen het slotstuk moet vormen van een speciale zitting van de Verenigde Naties over hiv/aids.

De Verenigde Staten, het Vaticaan en een aantal islamitische landen zijn het daarover roerend eens, maar ze vinden een front van Europese en Latijns-Amerikaanse landen tegenover zich. Het succes van de speciale zitting die tot een mondiale aanpak van de aids-epidemie moet leiden, wordt door de internationale onenigheid bedreigd.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan waarschuwde gisteren in zijn openingstoespraak dat ,,we geen einde aan aids kunnen maken door morele oordelen te vellen of door onplezierige feiten niet onder ogen te willen zien, en al helemaal niet door mensen te discrimineren die besmet zijn geraakt en te zeggen dat het allemaal hun schuld is''. Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei dat regeringen het niet kunnen maken om op een bijeenkomst die speciaal aan de strijd tegen hiv/aids is gewijd, het stilzwijgen en de ontkenning te herhalen die tot de verspreiding van de ziekte hebben geleid. De concept-verklaring noemt homo's, prostituees en drugsgebruikers expliciet als risicogroepen waarbij het aantal besmettingen moet worden teruggedrongen. De Verenigde Staten geven de voorkeur aan de vage omschrijving ,,kwetsbare individuen''. Egypte spreekt liever over mensen ,,met onverantwoordelijk seksueel gedrag''.

Gisteren tijdens de eerste zittingsdag bleek ook grote verdeeldheid te bestaan over de vorming van een speciaal aids-fonds, waarin volgens de VN zeker een decennium lang jaarlijks tussen de 7 en 10 miljard dollar moet worden gestort. De Nederlandse minister Borst (Volksgezondheid) zei dat er al meer dan genoeg organisaties zijn die zich bezighouden met hiv/aids, maar dat die kampen met gebrek aan geld. Ze verweet de rijkste industrielanden dat ze te weinig middelen beschikbaar stellen. Tot nu toe kreeg het nieuwe aidsfonds pas een half miljard dollar toegezegd, waaronder 200 miljoen dollar van de VS.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, kondigde gisteren aan dat hij het Congres om een verhoging van die bijdrage zal vragen. Hij zei dat hij in zijn militaire loopbaan nooit een vijand was tegengekomen ,,die gemener was dan aids.'' De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo waarschuwde dat hiv/aids ,,de bevolking van een heel continent met uitsterving bedreigt''. Hij pleitte voor de kwijtschelding van alle Afrikaanse schulden.

De speciale zitting wordt bijgewoond door ruim 3.000 mensen, onder wie meer dan twintig staatshoofden en enkele tientallen gedelegeerden die met hiv zijn besmet. Speciaal voor die laatste groep versoepelden de VS de visa-wetgeving die hen de toegang tot het land belet.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de VN dat een speciale zitting aan een ziekte wordt gewijd. De afgelopen twintig jaar zijn meer dan 56 miljoen mensen besmet geraakt, van wie er 22 miljoen zijn overleden.

    • Lolke van der Heide