MENS EN MEDIA: JOHAN NORDE (85)

,,Na mijn pensionering begon ik alles op video op te nemen wat ik interessant vond. Nu heb ik bijna duizend banden, met een verantwoorde selectie van concerten, opera's, toneel en ballet. Veel films naar toneelstukken ook, en alle Shakespeare-vertolkingen van de BBC. Er zitten natuurdocumentaires bij, van National Geographic, en opnamen van belangrijke maatschappelijke debatten. Het geheel omvat zo'n 3000 uur archief en vertegenwoordigt mijn persoonlijke smaak. Alles wat ik niet waardevol achtte, heb ik gewist. Ik heb alle banden genummerd en, met een korte beschrijving van de inhoud, gerubriceerd. Ik heb hier in het Rosa Spier Huis vertoningen georganiseerd, maar dan blijken toch maar weinig mensen hetzelfde proces te hebben doorgemaakt als ik. Ook mijn drie kinderen hebben er weinig belangstelling voor. Dus geef ik nu aan goede vrienden af en toe wat weg. Want als ik er vandaag of morgen niet meer ben, en daar moet je op mijn leeftijd rekening mee houden, zit een ander ermee opgescheept.

,,Lezen doe ik nog graag. Ik lees De Groene Amsterdammer van begin tot eind, sinds 1946. Die heb je nodig naast je dagblad. Dat blad trekt politieke lijnen waarmee ik het eens ben. Het geeft een originele kijk op maatschappelijke en politieke denkwerelden, al is het een tijd wat minder geweest. Daarnaast lees ik EOS, over wetenschap en technologie. En als tegenwicht Bres, waarin dezelfde moderne vraagstukken op spirituele, esoterische wijze worden belicht.

,,Ik kijk tegenwoordig veel naar natuurdocumentaires. En naar goeie talkshows, van Barend & Witteman, of van Andries Knevel, al is die van de EO. En als we 's avonds even willen uitzakken een goeie thriller. Why not? Schamen we ons niks voor. Verder vind ik in het huidige tv-aanbod weinig waarover ik enthousiast ben. Dat ligt aan de cultuurverandering bij de visuele media. Ik kijk hoofdzakelijk naar de VPRO. Die interesseren zich als enige niet voor het aantal kijkers. Wat heeft vandaag op tv nog niveau? Ik zie het niet. Dus ben ik een paar jaar geleden met opnemen gestopt. Ik zie zelden nog iets dat de moeite is om voor het nageslacht te bewaren.''