Inflatiepiek in Duitsland achter de rug

De Duitse inflatie is volgens voorlopige cijfers in juni gedaald van 3,5 procent naar 3,1 procent. De daling maakte een renteverlaging door de Europese Centrale Bank waarschijnlijker.

Het Duitse bureau voor de statistiek in Wiesbaden maakte het cijfer gisteren bekend. Ook voorlopige cijfers uit de grote Italiaanse steden wijzen daar op een lagere inflatie in juni. Volgens analisten kan dat betekenen dat de inflatie in de gehele eurozone in juni kan zijn gedaald vanaf het piekniveau van 3,4 procent in mei tot richting 3 procent in juni.

In Duitsland wezen ook de producentenprijzen gisteren, met een stijging van 4,6 procent, op een lagere inflatiedruk. De afnemende inflatie kan de weg vrijmaken voor een renteverlaging door de Europse Centrale Bank (ECB). Die zat totnutoe gevangen tussen een sterk afnemende economische activiteit in de eurolanden enerzijds, en een oplopende inflatie anderzijds. De noodzaak om de rente te verlagen werd zo gedwarsboomd door het gebrek aan prijsstabiliteit. De ECB streeft naar een inflatie van tussen 0 procent en 2 procent op de middellange termijn.

De eerstvolgende gelegenheid om de rente te verlagen is op donderdag 5 juli, als de raad van bestuur van de ECB in Frankfurt vergadert. De belangrijkste geldmarktrente, de zogenoemde basis-herfinancieringsrente, staat nu op 4,5 procent na een verlaging met een kwart procentpunt in mei. De meeste analisten gaan uit van een verlaging van in totaal een half procentpunt dit jaar.

Juist de afgelopen weken zijn vooral uit Duitsland negatieve cijfers uitgekomen over de economische ontwikkeling. De orders van de industrie dalen, de verwachtingen in de industrie, gemeten met de Ifo-indicator, bleken vrijdag gedaald naar het laagste punt sinds 1998 en de werkloosheid vertoont een lichte stijging. Vorige week verlaagde het toonaangevende IfW-instituut zijn prognose voor de groei van het Duitse bruto binnenlands product in 2001 naar 1,3 procent.

De euro reageerde gunstig op de lagere inflatie in Duitsland, en noteerde vanmorgen 0,8626 dollar per euro, tegen onder de 0,86 dollar voordat de cijfers werden gepubliceerd.

Op de valutamarkt werd de uitkomst afgewacht van de vergadering van het FOMC-beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken, die vandaag en morgen plaatsvindt. Dat de Amerikaanse geldmarktrente verder wordt verlaagd, staat voor de meeste analisten vast, maar er is onzekerheid of dit met 0,25 procentpunt of met 0,5 procentpunt gebeurt.