Hingis is alleen op de ranglijst beste van de wereld

Alleen volgens het onnavolgbare systeem van de Women's Tennis Association (WTA) zal de geblesseerde Martina Hingis ook na haar ontluisterende nederlaag in de eerste ronde op Wimbledon de nummer één van de wereld blijven. Maar de realiteit wijst uit dat de 20-jarige Zwitserse door haar concurrenten allang niet meer wordt erkend als de beste speelster van het circuit. Zelfs de als 83ste geklasseerde Spaanse Virginia Ruano-Pascual toonde gisteren op baan 1 van Wimbledon in twee sets (6-4 en 6-2) geen enkel mededogen met Hingis, die al sinds januari 1999 vergeefs uitkijkt naar haar zesde grandslamtitel.

Niet voor het eerst in haar stormachtige carrière werd Hingis koeltjes afgerekend op de misplaatste arrogantie, waarmee ze haar tegenstanders vaak bejegent. Wegens een peesontsteking in haar onderrug had Hingis afgelopen week nauwelijks kunnen trainen. ,,Drie dagen voor Wimbledon overwoog ik serieus af te zeggen voor het toernooi'', biechtte ze gisteren op. ,,Ondanks het toepassen van acupunctuur en intensieve massages kon ik de bal alleen uit stilstand slaan.''

Toen de Zwitserse echter de loting onder ogen kreeg, meende ze haar eerste partij op Wimbledon tegen Ruano-Pascual nog wel te kunnen overleven. ,,Als ik tegen iemand anders had moeten spelen, was ik niet eens naar Wimbledon gekomen'', gaf Hingis ruiterlijk toe. Ze had de 27-jarige Spaanse baseliner immers al drie keer moeiteloos verslagen. Die onderschatting werd Hingis gisteren fataal.

Het was een raadsel, waar de pruilende Swiss Miss het idee vandaan haalde dat ze ook zonder te bewegen de Spaanse dubbelspecialiste van het Engelse gras kon vegen. Ruano-Pascual, die op het gravel van Roland Garros met haar Argentijnse partner Suarez de titel in het dubbelspel veroverde, ontdekte al snel dat Hingis een schim van zichzelf was. Keurig transporteerde de bijna letterlijke kopie van die andere Spaanse vechtjas, Aranxta Sanchez-Vicario, de bal naar de hoeken van de baan en bovendien bleek de slice in haar backhand een dodelijk wapen.

Hingis faalde op alle fronten. Ze leverde na een reeks van afzwaaiers de eerste in met 6-4 en werd ook in de tweede set hardhandig gestraft voor de hoogmoed, waarmee ze haar fysieke problemen trachtte te camoufleren. Zo werd voor de vierde keer in de historie van Wimbledon de als eerste geplaatste speelster al na één omloop afgevoerd en daar was Hingis twee keer voor verantwoordelijk. Twee jaar geleden was de vijfvoudig grandslamkampioene fysiek topfit, toen ze op Wimbledon door het Joegoslavische toptalent Jelena Dokic in twee sets (6-2 en 6-0) werd vernederd. De tijdelijke breuk met haar coachende moeder Melanie Molitor na het drama in de finale van Roland Garros tegen Steffi Graf vormde destijds de basis voor de mentale ontsporing van Hingis op het toernooi, dat ze als wonderkind van zestien jaar in 1997 op haar naam wist te schrijven.

De relatie met haar dominant aanwezige moeder is sindsdien grillig gebleven. Hingis heeft al diverse, mislukte pogingen ondernomen als tennisster op eigen benen te staan. Formeel wordt het boegbeeld van Sanex – gisteren presenteerde Hingis uitgerekend onder de brandende zon een nieuw shirt met twee lange mouwen – slechts begeleid door een hitting-partner. Maar mama Melanie fungeert nog immer als de mentor, die de stagnerende carrière van haar dochter van nieuwe impulsen moet voorzien. Het probleem is echter dat Hingis vanwege haar geringe lengte en de daaruit voortvloeiende, fysieke beperkingen niet langer bestand lijkt tegen de Girl Power uit Amerika, vertegenwoordigd door de zusjes Williams, Lindsay Davenport en de uit haar as herrezen tenniskoningin Jennifer Capriati.

Dit jaar verloor Hingis ook al twee keer van de Franse krachtbron Amelie Mauresmo, werd ze na zeventien overwinningen zelfs gefopt door de niet aflatende Sanchez-Vicario en begint het veroveren van een volgende grandslam een obsessie voor haar te worden. Achter de geforceerde glimlach van een diva, die haar mislukte missie op Wimbledon afdeed als een bedrijfsongeval, ging de groeiende twijfel schuil van een overvleugelde topspeelster. In meerdere opzichten voelt deze jonge vrouw, die in september pas 21 jaar wordt, zich op de tennisbaan een oudere dame op haar retour, die niet langer om de hoofdprijzen kan strijden. Ook al beweert ze zelf hardnekkig het tegendeel.

Na haar echec op Wimbledon bevindt Hingis zich op een kruispunt in haar loopbaan. Nog intensievere krachttraining zal haar niet verder helpen, aan de machtige service van Venus en Serena Williams en de snoeiharde groundstrokes van Davenport en Capriati zal de Zwitserse nimmer kunnen tippen.

Ook het onovertroffen tactisch inzicht van Hingis staat niet langer garant voor het neutraliseren van dat geweld. Wellicht dat een professionele coach moeder Melanie eindelijk naar de achtergrond kan dringen, zodat de kwetsbare Martina aan een tweede tennisleven kan beginnen. Maar dan moet ook tegen Hingis worden gezegd dat de computer van de WTA niet langer meer de waarheid spreekt.

    • Robèrt Misset