Groep Campari naar de beurs

De Italiaanse drankgigant Campari zal volgende week zijn debuut maken op de beurs in Milaan. Vanaf morgen kan worden ingeschreven op in totaal 49 procent van de aandelen. Het gaat om de grootste emissie van dit jaar in Milaan.

Campari heeft gezegd dat de prijs per aandeel zal liggen tussen de 30 en 38 euro. Daarmee wordt de totale waarde van de drankgroep geschat op tussen de 871 miljoen en 1,1 miljard euro.

Deze aandelenemissie betekent geen kapitaalsvermeerdering. De familie Caravoglia, die eind vorig jaar in juridische twisten verzeild raakte over de koers van het bedrijf, is ondanks de interne meningsverschillen van plan de controle te behouden die haar 51 procent van de aandelen biedt.

Tot de aandelen die op de beurs worden aangeboden, behoort het belang van 35 procent dat de Nederlandse groep Wessanen NV in Campari heeft. Zeven jaar geleden probeerde Wessanen zich breder te maken via de Italiaanse markt, maar nu heeft het Nederlandse bedrijf besloten zich te concentreren op de voedselsector. De Luxemburgse houdstermaatschappij Gioch biedt haar aandelenpakket Campari van 14 procent aan.

De Campari-groep heeft het afgelopen jaar honderden miljoenen euro uitgegeven om te diversifiëren. Volgens managing director Marco Perelli Cippo kan het bedrijf zelf nog aankopen ter waarde van 500 miljoen euro financieren. Het rode aperitief blijft het bekendste product van het bedrijf. De groep omvat nu tegen de dertig merken, waaronder Cinzano.

Campari had vorig jaar een winst van 52,7 miljoen euro bij een omzet van 434 miljoen euro. Voor dit jaar wordt een omzetstijging van 4 procent voorzien, aanzienlijk minder dan de stijging van 19 procent vorig jaar.

Het officiële debuut van Campari op de beurs staat gepland voor 6 juli. Beursanalysten verwachten dat de prijs rond de 34, 35 euro per aandeel zal komen te liggen. Beleggers zijn voorzichtig geworden. Dit jaar zijn er acht aandelenemissies gedaan op de beurs in Milaan. In alle gevallen ligt de koers lager dan het bedrag waarvoor ze aanvankelijk te koop werden aangeboden.

    • Marc Leijendekker