Fusie HBG en Ballast lijkt nu beklonken

Het conflict tussen aandeelhouders van HBG en het bestuur is verhard nu het bouwbedrijf bijna rond blijkt te zijn over de fusie van haar baggerdochter HAM met Ballast Nedam. Aandeelhouders eisen stemming hierover en roepen het bestuur op om serieuze gesprekken te openen met concurrerende bieders Heijmans (bouw) en Boskalis (bagger).

Dat bleek vanochtend tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. HBG had deze bijeenkomst georganiseerd om de steun van de aandeelhouders voor de baggerfusie te winnen.

HBG committeert zich volledig aan het fuseren van baggerdochter HAM met de baggerdochter van Ballast Nedam. President-commissaris A. Loudon weigerde vanochtend toe te zeggen dat die eventuele fusie in stemming wordt voorgelegd aan de aandeelhouders. Volgens hem moeten de contracten voor de fusie met Ballast snel worden getekend, anders dreigt HBG juridisch in gebreke te blijven. Partner Ballast zegt in een reactie: ,,we gaan ervan uit dat we rond zijn''.

Een groep, die 35 procent van de aandelen zegt te vertegenwoordigen, vroeg HBG met klem af te zien van de onderhandelingen met Ballast Nedam. De aandeelhouders, vertegenwoordigd door vermogenbeheerder W. Burgers van Orange Fund, eisen dat HBG ingaat op de aanbiedingen van baggerbedrijf Boskalis en bouwbedrijf Heijmans. Dit zou leiden tot een opsplitsing van HBG.

Burgers claimt dat circa 60 procent van de aandeelhouders gesprekken met Boskalis en Heijmans toejuicht. De directie weigerde vanochtend de toezegging te doen om met Boskalis en Heijmans te onderhandelen. Het bestuur van HBG is op dit moment ,,uitgesproken'' met de concurrerende bieders, Heijmans en Boskalis, op de bagger- en de bouwdivisie. Bestuursvoorzitter C. Reigersman voerde gisteravond een laatste gesprek met Heijmans-voorzitter J. Janssen. Volgens Reigersman wordt de combinatie met Ballest Nedam ,,een wereldklassebedrijf''. Het bod van Heijmans op de bouwdivisie van HBG noemt hij ,,niet indrukwekkend''.