Dirigent Rattle toch naar Berlijn

De Britse dirigent Sir Simon Rattle gaat toch naar het Berlijns Philharmonisch Orkest. Dat heeft de Berlijnse minister voor Cultuur, Adrienne Goehler, gisteren bevestigd. ,,Het is niet eenvoudig geweest, maar de betrokken personen hebben gisteren een akkoord bereikt'', zei Goehler na afloop van een bijeenkomst van de culturele commissie van het regionale parlement van de stadstaat. Na anderhalf jaar vertraging neemt dit parlement deze week een wet aan, waarin wordt bepaald dat het orkest verandert in een onafhankelijke stichting die over haar eigen financiën kan beschikken. Dit laatste was een van de voorwaarden die Rattle stelde voor het ondertekenen van zijn contract. Rattle volgt de Italiaanse dirigent Claudio Abbado op, die de dirigeerstok in 1989 overnam van de legendarische Herbert von Karajan.