City pleit voor euro

Het Verenigd Koninkrijk moet toetreden tot de euro wil Londen het belangrijkste financiële knooppunt van Europa kunnen blijven. Dat hebben vijftig prominenten uit de Londense City gisteren geschreven in een open brief aan de Financial Times.

The City in Europe (CiE), zoals de bankiers, beurswerknemers, verzekeraars en accountants zich noemen, hoort bij Britain in Europe (BiE), een groep zakenlieden en politici die al langer lobbyt voor toetreding tot de euro.

Deelname aan de euro is volgens CiE ,,cruciaal'', omdat de City dan ,,van binnenuit'' de wettelijke grondslag van de financiële dienstverlening binnen één eurozone kan bepalen, aldus de groep. CiE-bestuurder Chris Huhne voorspelde dat de City veertien miljard pond omzet aan nieuwe aandelen verliest tenzij de Londense geldmarkt deel uitmaakt van de euro. Grote bedrijven zouden niet beursgenoteerd willen zijn in Londen als dat ,,een Europees offshore-centrum'' is. Maar volgens Business for Sterling, een zakelijke lobbygroep voor behoud van het pond, zal de City buiten de eurozone net zo gedijen als nu.

Tot de CiE-groep horen onder anderen ex-Eurocommissaris Leon Brittan, nu bank UBS Warburg; professor Willem Buiter, chef-econoom EBRD, en Peter Sutherland (topman Goldman Sachs).