Aldi-personeel hoeft geen 45 uur te werken

De 72 filiaalhouders van Aldi-supermarkten in het noorden van Nederland hebben een overwinning behaald in het conflict over werktijden. De CAO-commissie heeft bepaald dat het Duitse supermarktconcern zijn filiaalhouders niet mag dwingen een contract van 45 uur te ondertekenen. Dat heeft CNV Bedrijvenbond, die hierover een klacht had ingediend, gisteren bekendgemaakt.

Onder grote druk van de concurrentie wilde Aldi dat de mensen langer gingen werken. In plaats van 37 uur, de CAO-afspraak, moesten zij 45 uur aan de slag. Volgens de bond werden filiaalhouders min of meer gedwongen te tekenen omdat in het loon allerlei extraatjes worden verrekend. Als zij niet tekenden, liepen zij de extraatjes, die kunnen oplopen tot 2.000 gulden, mis.

,,Wij gaan ervan uit dat Aldi zich houdt aan de uitspraak van de CAO-commissie'', aldus CNV-bestuurster A. Bulsink. ,,Anders stappen wij naar de rechter.'' Een half jaar geleden staakte het Aldi-personeel bij het distributiecentrum in Best omdat ze ,,de cultuur van intimidatie zat waren''. De lokale leiding heeft toen beterschap beloofd. Aldi is een zeer gesloten Duits familiebedrijf met een hoofdkantoor, zes distributiecentra en een onbekend aantal supermarkten in Nederland