Alarm werkte niet bij brand in hotel

Het ontruimingsalarm van het Delta Hotel in Vlaardingen werkte niet toen daar vannacht een grote brand uitbrak. De hotelgasten konden daarom niet worden gewaarschuwd. Twee medewerkers zijn er desalniettemin in geslaagd de 98 gasten te wekken en te evacueren naar nabijgelegen hotels.

Een aantal gasten was zeer verontwaardigd dat het alarm niet afging. Het hotel en de brandweer hebben beide geen verklaring voor het niet functioneren van het ontruimingsalarm. ,,In 1998 hebben wij een gebruiksvergunning afgegeven voor het ongeveer vijftig jaar oude gebouw'', verklaart een woordvoerder van de brandweer. ,,We zijn er twee weken geleden nog geweest en toen was het brandalarm in orde. Het ontruimingsalarm hebben we niet gecontroleerd want dat doet het bedrijf dat het heeft geplaatst.''

Samen met de politie gaat de brandweer onderzoeken waarom het alarm niet werkte. Volgens de gemeente Vlaardingen valt de controle van brandveiligheid onder verantwoording van de brandweer.

Rond twee uur vannacht brak in de keuken van het hotel brand uit. Het brandalarm, waardoor de brandweer werd gewaarschuwd, werkte wel. De keuken, het restaurant en een deel van de grote zaal zijn verwoest. De hotelkamers zijn nog intact.

De oorzaak van de brand is volgens de politie nog onduidelijk. De schade wordt door de brandweer geschat op ongeveer zeven miljoen gulden.