Aandeel Philips onder druk na sanering gsm

De koers van het aandeel Philips kreeg vanmorgen een tik door de bekendmaking dat het de productie van mobiele telefoons staakt. Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde de koers van het elektronicaconcern met drie procent tot 29,44 euro.

Philips maakte vanmorgen voorbeurs bekend dat het zelf niet langer mobiele telefoons produceert, maar deze voortaan afneemt van een Chinese leverancier. Voor de herstructurering van de divisie trekt Philips 300 miljoen euro uit, waardoor de winst in het tweede of derde kwartaal lager uit zal vallen. Het aandeel kwam verder onder druk door een winstwaarschuwing van het Amerikaanse technologiebedrijf Applied Micro Circuits.

In heel Europa deden technologiefondsen zoals Philips het slecht, net als andere fondsen die tot voor kort tot de Nieuwe Economie werden gerekend zoals die in de telecomsector. Oorzaak waren de winstwaarschuwingen van de halfgeleiderproducent Applied Micro Circuits (AMC) en van de Franse automatiseerder Cap Gemini. De beurzen in Amsterdam, Londen, Frankfurt en Parijs stonden daardoor vanmorgen lager.

De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs noteerde rond het middaguur 560,3 punten, een verlies van bijna zes punten. Bedrijven als Versatel, ASML en KPNQwest stonden allen in de onderste regionen. Het aandeel KPN verloor 1,62 procent op 6,09 euro. ,,Het nieuws dat KPN heeft besloten geen claimemissie te plaatsen heeft dus weinig effect'', zegt een handelaar.

De FTSE-index in Londen daalde 75,5 punten tot 5568,4 punten door de klappen in software- en IT-hoek. Logica (verlies van 7,5 procent) en CMG (6,8 procent lager) waren hier de grootste dalers. Telecomgigant Vodafone daalde twee procent, mede door het negatieve sentiment rond KPN dat is overgewaaid uit Nederland.

Cap Gemini zelf daalde vanmorgen in Parijs met maar liefst 20 procent na de bekendmaking dat het bedrijf een omzet verwacht van 9 miljard euro in 2001, in plaats van de eerder geraamde 9,6 miljard euro. Cap trok de hele CAC-4-index omlaag, zodat deze rond de middag 96,2 punten lager noteerde op 5117,3 punten. In Frankfurt daalde de DAX-index met 82,5 punten tot 5.819,8 punten door de malaise in de IT-sector. Infineon daalde 3,8 procent en SAP daalde 3,2 procent door Cap en AMC.

In Tokio waren de technologiefondsen eveneens lager, maar dat werd gecompenseerd doordat de traditionele aandelen hoger waren. De aandelenkoersen op de effectenbeurs zijn daarmee over het algemeen omhooggegaan. De Nikkei-index steeg met 82,35 punten tot 12.978,82 punten. Even zat de beursindex boven de 13.000 punten, maar dat peil kon niet worden vastgehouden. De technologiewaarden waren lager. Het wachten is op de uitkomst van de vergadering van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Die vergadering, vandaag en morgen, levert naar alle waarschijnlijkheid een renteverlaging op. Ook in New York wachtten beleggers gisteren op de Fed. De hoogte van de verlaging, 0,25 procentpunt of iets meer, houdt de financiële wereld bezig. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende aandelen leverde gisteren bijna een procent in op 10504,22 punten. De index van de Nasdaq-beurs stond aan het slot op 2050,91 punten, een winst van 0,79 procent.