Wind down

Natural Products Expo 2001, 12-14 juni, Rai Amsterdam

Was de vondst op de KunstRai van pillen een onverwachte trouvaille (Dana Wyse's bestsellerdragees), op de Natural Products Expo 2001 waren ze alomtegenwoordig. Nooit heb ik zo lang stil kunnen staan bij de schoonheid van pil en capsule. Het lijkt een aparte tak van kunst, prachtige kleurencombinaties, glans, schittering. Dat was de eerste indruk van deze Expo, het water liep me in de mond. Opmerkelijk ook was de veelkleurigheid van de Natural Products-beurs. Standhouders uit alle delen van de wereld blijken binnen de begrenzingen van landsaard en plaatselijke natuur op zoek naar `groene' verbetering van doorstroming en -prikkeling van het menselijk fysiek.

Meteen bij de ingang werden kaartjes uitgereikt met aanprijzingen van het Super High Energy Blend Herbal Dynamite. Ik zag een springstofstaaf met brandende lont en keek de uitreiker bezorgd aan.

,,Is dat nou wel gezond, zo'n herbale ontploffing?''

Het bleek een beeldspraak:

,,Een beetje humor mag wel, dachten wij.''

Toch enigszins gehaast spoedde ik me verder, tot bij de stand van Alyx Biologicals, waar ik een bord aantrof dat sprak over `Het geheim van de gezonde Noorse levensstijl'. Dat had ik altijd al willen kennen. Het bleek te gaan om alginaatsupplementen van farmaceutische zuiverheidsgraad voor detoxificatie, gewonnen uit de Noordelijke IJszee.

,,Detoxificatie?'' vroeg ik. ,,Zijn de Noren dan giftig van binnen?''

,,Meneer maakt een grapje'', zei de standmevrouw, maar er kon geen lachje af.

,,Een beetje humor mag wel, dacht ik.''

Ze wilde me graag vertellen over de aan visolie ontleende omega 3-vetzuren en de proalgen en ..

Maar ik was alweer verder, zag de gepolijste zoutkristallampen van de firma Zauberstein, pakte in de wandeling Labrada's Sports Nutrition Guide mee, bestudeerde het aanbod van Vitamehrs Natürliche Vitaminen direkt aus den USA, genoot van de landelijkheid bij de stand van Lundbergs Family Farms, overwoog of mijn immuunsysteem misschien een boost kon gebruiken door een theelepelvol geweekte bladeren van de muña muña-struik uit de Andes, moest ik toch opteren voor een substraat van de Ginkgo Biloba van Desert Health Products Inc., of was het voldoende Hypericalm in te nemen, het St. Janskruidcomplex van Herbalforce? Toen ik ook nog een oog wierp op Rene M. Caisses (1888-1978, `I was Canada's Cancer Nurse') Healing Journal, begon ik me ondanks het aangeprezen wondermiddel Essiac langzaam ziek te voelen.

,,Komt u even binnen'', zei de man van Aromapod. ,,U ziet er opgejakkerd uit. Ruik hier maar even aan, wordt u onmiddellijk weer uw oude zelf.''

Hij hield me een groen doosje onder de neus. Ik meende geranium te ruiken en zei dat ook.

,,De spijker op de kop meneer'', zei de standhouder. ,,Het is onze Chill out, met naast geranium rozenhout en vanille. Smijt al uw troubles in de wind. Voelt u 't al?''

Ik knikte:

,,Ongedacht, beslist.''

Ik mocht de firmanaam niet vergeten, zei hij.

,,Inhale and Go.''

Maar voor ik ging moest ik nog aan Wind down ruiken.

,,Echte lavendelolie. Werkzaam, toch?''

Een hele dag heb ik moeten werken om mijn ontspanning kwijt te raken, ik ben nog nooit zo kalm geweest. Pas tegen vijven stak een briesje op.

    • Atte Jongstra