Venezuela levert Montesinos uit

De voormalige chef van de Peruaanse inlichtingendienst Vladimiro Montesinos, is vanochtend door Venezuela uitgeleverd aan Peru. Dat heeft de Venezolaanse televisiezender Globovision bekendgemaakt. Montesinos zou onder begeleiding van de Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken, Antonio Ketin Vidal, per Antonov transporttoestel zijn opgestegen uit Caracas met bestemming Lima.

Hij werd afgelopen zaterdag gearresteerd in Caracas. Venezolaanse autoriteiten wilden geen mededelingen doen over de uitlevering van Montesinos. Maar minister Ketin verklaarde tegenover Peruaanse televisiezenders vanuit Caracas dat hij Montesinos naar huis bracht.

In Peru wordt Montesinos al acht maanden gezocht wegens het leiding geven aan doodseskaders, handel in wapens en verdovende middelen, verduistering van 264 miljoen dollar en het aanzetten tot corruptie.

Montesinos was tien jaar de rechterhand van oud-president Alberto Fujimori. Nadat in september vorig jaar videobanden openbaar werden waarop te zien was hoe Montesinos een parlementslid omkocht, vluchtte hij naar het buitenland. Zijn val leidde in november tot de vlucht van Fujimori naar Japan, waar diens ouders vandaan kwamen.

Algemeen werd aangenomen dat Montesinos na zijn vlucht plastische chirurgie had ondergaan in Caracas. Peru's minister van Binnenlandse Zaken Antonia Ketin Vidal heeft echter verklaard dat Montesinos geen plastische chirurgie heeft ondergaan.