Twee beelden Verkade gestolen

Uit Smelik & Stokking Galleries aan het Noordeinde in Den Haag zijn zaterdagmiddag twee bronzen sculpturen van de beeldhouwer Kees Verkade ontvreemd. Als gevolg hiervan zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de vrijdag geopende overzichtstentoonstelling van Verkade in museum Paleis Lange Voorhout in Den Haag, dat dicht bij de galerie ligt. Volgens een woordvoerder van het museum komen er twee extra bewakingsbeambten bij. Mogelijk worden er nog meer maatregelen genomen.

De waarde van de gestolen beelden, getiteld Power in Balance en Union Totale, bedraagt ongeveer 30.000 gulden. De sculpturen waren aan de vloer gelijmd en zijn door de daders losgebikt. Personeel kwam te laat om de diefstal te verhinderen. Twee weken geleden was er al een poging tot diefstal van een beeld van Verkade in de Amsterdamse vestiging Smelik & Stokking, zo meldt de galerie. Door adequaat optreden van een personeelslid kon de dader daar worden aangehouden. Het vermoeden bestaat dat er een verband is tussen de huidige, grote belangstelling voor Verkades werk en de incidenten bij de galerie.