Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het opgeheven vervoersverbod van vee zodat boeren wier veestapel in verband met het mond- en klauwzeer werd gedood nu hun nieuwe dieren thuis kunnen ontvangen. Verder aandacht voor de palingvissers op de Nederlandse binnenwateren die door de afgenomen visstand nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. In het kader van 50 jaar VN-vluchtelingenverdrag een bezoek aan pater Cyriel Swinne in Colombia, die in zijn kerk duizenden ontheemden opvangt. In Colombia zijn miljoenen mensen op de vlucht voor het geweld van de guerrillastrijders en het regeringsleger; de burgeroorlog kost jaarlijks 30.000 mensen het leven. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Uitgebreid gesprek met de minister van Landbouw Brinkhorst over het einde van het mond- en klauwzeer. Ned.3, 22.30-22.58u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: Herrie. Een film van Hens Heijnen over de groeiende lawaaistroom en de behoefte aan rust en stilte. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

Kwesties. Over een Vlaams gezin dat de rat-race ontvlucht en naar het zuiden van Frankrijk trekt. Het lijkt aanlokkelijk, maar blijkt toch niet zo eenvoudig. Canvas, 20.55-21.40u.

Waco: A new revelation I en II. In 1993 kwamen in Waco circa 80 leden van de sekte van David Koresh om het leven door een grote brand op het terrein waar zij zich teruggetrokken hadden. Discovery Channel, 22.00-24.00u.

Pioneers of the Deep. Uitgedost met camera's en mechanische armen dringen onderzeeërs door tot in de eeuwige duisternis van de oceaan. Zo brengen ze verschijnselen aan het licht die anders misschien voor altijd verborgen zouden blijven voor het menselijk oog. NGC, 22.00-23.00u.

Dokument: Stap voor stap. Over de onvermoeibare vechtlust van twee vrienden. Robert en Dough zijn door een ongeluk ernstig gewond geraakt en besluiten om samen de strijd aan te gaan om beter te worden; beiden hebben ernstig hersenletsel. Ned. 1, 22.51-23.37u.

Ice Climb. Duncan Ferguson en Nancy Pritchard wagen een poging om een bevroren waterval van 150 meter hoog te beklimmen in de San Juan Mountains van Colorado. NGC, 0.00-0.30u.

Gouden handen. Derde aflevering in een 6-delige serie over het imago van het werk van vakmensen. Jos Bouwman is schilder van beroep en werd vorig jaar zelfs Europees kampioen schilderen. Hij kan zich geen mooier beroep voorstellen. Verder beelden uit Amsterdam waar de opbouw plaatsvindt van de podia voor de jaarlijkse Uitmarkt. Ned.1, 0.08-0.36u.

Jazz. Serie over de geschiedenis van de jazzmuziek. In deze aflevering gaat het over 1956 waarin Elvis bovenaan de hitlijsten staat en Duke Ellington grote successen boekt op het Newport Jazz Festival. Trompettist Miles Davis brengt My Kind Of Blue uit, het best-verkopende jazz-album van alle tijden. BBC 1, 0.20-1.00u.

SPORT

Wimbledon. Vandaag begint het tennistoernooi van Wimbledon, dat twee weken duurt. Dagelijks worden de wedstrijden live uitgezonden, 's avonds is er het Wimbledon Magazine . RTL 5, 19.00-20.00u & 22.45-22.15u en BBC 2, 18.35-21.30u. & 22.30-23.30u.

AMUSEMENT & DRAMA

Ons soort mensen. Engelse serie nepdocumentaires, waarin vanavond de routinedag van een politieagent uitloopt op een drama: Een werknemer van een verzekeringsbedrijf dreigt van het dak af te springen. Ned. 3, 19.00-19.30u.

Daens. Eerste aflevering van vierdelige reeks naar de roman Pieter Daens van Louis Paul Boon over de textielindustrie in de laatste decennia van de negentiende eeuw. De textielindustrie staat onder zware druk van de buitenlandse concurrentie. Overal vallen ontslagen. Imposante hoofdrol voor Jan Decleir. VRT, 21.35-22.25u.

FILM

Schemes (Derek Westervelt, 1995, VS). Thriller. Gefortuneerde weduwnaar mag zich opeens verheugen in de belangstelling van vroegere vriendin. RTL5, 20.00-21.45u., met reclame.

. GoldenEye (Martin Campbell, 1995, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door reclame en nieuws.

Moving (Alan Metter, 1988, VS). Vehikel voor Richard Pryor is gemakkelijke klucht over alle denkbare ongemakken van een verhuizing. Ook met Berverly Todd, Stacey Dash. V8, 20.35-22.15u., onderbroken door reclame.

Leather Jackets (Lee Drysdale, 1991, VS). Tweederangs, gewelddadige thriller over afreking in gangstermilieu. Toch met D.B. Sweeney en Bridget Fonda. RTL5, 22.30-0.10u., met reclame.

Three Fugitives (Francis Veber, 1988, VS). Amerikaanse remake van Vebers eigen Les fugitives (1966) is misdaadkomedie waarin ex-crimineel wordt ontvoerd door bankovervaller. Nick Nolte en Martin Short spelen de rollen van Gérard Depardieu en Pierre Richard. BBC1, 0.05-1.40u.

. Kurz und Smerzlos (Fatih Akin, 1998, Duitsland). Op menig filmfestival bejubeld regiedebuut is behalve een goedgemaakte actie- en gangsterfilm ook een authentiek portret van drie allochtone vrienden in een grote stad (Hamburg): een Turk, een Griek en een Serviër. Spectaculaire geluidsband smeedt de corresponderende muziekstijlen tot één geheel. ZDF, 0.05-1.40u.

The Sheepman (George Marshall, 1958, VS). Traditionele western met komisch randje. Schapenhoeder Glenn Ford probeert zich te vestigen in een hem vijandig stadje. Ook met Shirley MacLaine. ARD, 0.50-2.15u., nasynch.

La habanera (Detlef Sierck, 1937, Duitsl.) Laatste Duitse film van latere Douglas Sirk is dramatisch vehikel voor Zarah Leander (die plaats van Dietrich in Duitsland moest innemen). Een ontheemde Zweedse in Puerto Rico. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., zwart-wit.