Rebellen weg uit voorstad van Skopje

De Albanese rebellen die vlakbij de Macedonische hoofdstad Skopje het dorp Aracinovo bezet hielden, trekken zich terug. Volgens de Macedoniërs hebben ze zich overgegeven, volgens de rebellen echter trekken ze zich terug als gevolg van internationale bemiddeling.

Aracinovo, een voorstadje op zeven kilometer afstand van Skopje, werd op 9 juni bezet door de rebellen van het UÇK, het Nationale Bevrijdingsleger, dat zegt te vechten voor een betere positie van de Albanese minderheid in Macedonië. Vrijdag ging het Macedonische leger onverwachts in de aanval. De actie werd in uiterst scherpe termen veroordeeld door de internationale gemeenschap, omdat de verbreking van het broze bestand zou kunnen leiden tot een beëindiging van de dialoog tussen de politieke partijen van de Slavische en de Albanese Macedoniërs. NAVO-chef Robertson noemde de Macedonische aanval op Aracinovo ,,krankzinnig''. De EU heeft Macedonië met stopzetting van hulp gedreigd als Skopje zich militair niet matigt.

Niettemin werd de militaire actie drie dagen lang voortgezet met alle wapens waarover het Macedonische leger beschikt. Voor Javier Solana, bij de Europese Unie verantwoordelijk voor het buitenland- en veiligheidsbeleid, was de strijd aanleiding opnieuw naar Skopje te komen. Gisteren kon hij een bestand in Aracinovo aankondigen.

De Macedoniërs meldden dat ,,de terroristen'' zich hadden ,,overgegeven''. In het dorp zouden de UÇK-strijders veel witte vlaggen hebben uitgestoken.

Het UÇK kwam met een andere lezing. `Commandant Hoxha', de aanvoerder van de UÇK-strijders in Aracinovo, zei met een NAVO-team van Amerikaanse, Britse en andere bemiddelaars overeenstemming te hebben bereikt over een bestand. Zijn strijders hadden zich niet overgegeven; ze hadden, zei hij, opdracht gekregen zich terug te trekken naar het verder van Skopje gelegen dorp Matejce.

Een NAVO-woordvoerder zei dat de rebellen zich bereid hebben verklaard Aracinovo te verlaten. Ze worden, aldus de woordvoerder, naar een plek van hun keuze begeleid en mogen hun wapens meenemen. Aracinovo wordt een gedemilitariseerde zone.

Hoeveel slachtoffers het Macedonische offensief van de afgelopen dagen heeft gemaakt is onduidelijk. Het UÇK heeft melding gemaakt van diverse gewonden in de eigen gelederen. De Macedoniërs hebben toegegeven dat drie leden van een speciale politie-eenheid zijn gesneuveld en dat negen politiemannen zijn gewond.

Veel Macedonische Albanezen zijn de afgelopen dagen uit vrees voor net geweld gevlucht. Alleen gisteren staken zevenduizend vluchtelingen de grens met Kosovo over. In totaal zitten in Kosovo nu 60.000 vluchtelingen uit het noorden van Macedonië.