Rapster Lil' Kim is rauw en ongepolijst

Wat we verwacht hadden: een inspirerende `Ladiez Night' onder leiding van Lil' Kim, die tussen haar raps door ook wijsheden zou debiteren over het leven van de vrouw in het algemeen, en die op straat in het bijzonder. Iets over seks en eigen wil en zo. Dit was immers dé Lil' Kim, vijf jaar geleden nog verdwaald in de achterbuurt, en nu bekend als `Queen Bitch', de vrijgevochten rapster met onverbloemde teksten en het diamantstof tot op haar nagels.

Wat we kregen: een marketing-avond vol gratis bessenjenever, een modeshow met streetwear en dj's, die uiteindelijk werd afgesloten door een merkwaardig chaotisch optreden van de rap-ster zelf. Haar raps bleken niet educatief. Hoewel ze haar vrouwelijke fans – mannen werden genegeerd – steeds hoffelijk aansprak met `ladies', had ze weinig meer te melden dan een bijna ononderbroken aaneenschakeling van de woorden fuck, fucking, fucked en motherfucker.

Wat niet wil zeggen dat het een slecht optreden was. Dit concert gaf waarschijnlijk een indruk van hoe het ooit was, in Brooklyn of Harlem, bij een ter plekke in elkaar gedraaide hip hop-avond. Kim heeft haar show niet gemodelleerd naar de smaak van de Europese fans; ze doet precies zoals ze thuis ook doet. Zonder dansers of choreografieën, zonder kostuumwisselingen of hydraulische decortrucs. Lil' Kim mag dan veel platen verkopen, ze kan niet dansen en loopt de hele avond in hetzelfde zwarte luierbroekje en witte gescheurde T-shirt.

Kim werd hier bijgestaan door een dj, twee mannen met microfoons en een rappende mini-Lil' Kim, met dezelfde blonde pruik. En ook al was de zaal maar half vol, ze draafde over het podium met de moordende energie van een akela op zomerkamp. Ze zwaaide haar vuist, schudde de blonde haren en lachte rauw.

Kim is aangenaam ongepolijst, maar muzikaal bleef het te nonchalant. Van de hit How Many Licks? hebben we het refrein nooit gehoord en ook van Lady Marmelade, dat Kim onlangs heeft gecovered met onder meer Christine Aguilera, speelden ze slechts een fragment.

De keffende Kim en haar lepe handlangers, die af en toe een paar vrouwen uit de zaal het podium opsleepten, bouwden hier vooral hun eigen feestje.

Concert: Ladiez Night met Lil' Kim. Gehoord: 22/6 Heineken Music Hall, Amsterdam.

    • Hester Carvalho