Politiek slot op Poetry

Het 32ste Poetry International Festival, dat vorige week in de Rotterdamse Schouwburg plaats vond, heeft in totaal 3.500 bezoekers getrokken. Dat waren er volgens Poetry-directeur Tatjana Daan ongeveer honderd meer dan vorig jaar.

De grootste publiekstrekkers op het zevendaagse festival, dat zich afspeelde in twee zalen, waren de avonden gewijd aan de Poolse Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska en de Rotterdamse dichter J.H. Leopold. Ook de avond met de genomineerden voor de Buddingh'-prijs (gewonnen door Mark Boog) en de thematische openings- en slotavonden werden goed bezocht.

,,Het blijkt dat juist de programma's rondom de poëzie het populairst waren,' concludeerde Tatjana Daan vanochtend; ,,en soms ging dat ten koste van de dichters die zonder overkoepelend thema optraden. Vandaar dat we de Hongaarse dichters die te lijden hadden van de populariteit van – de zelf niet aanwezige – Szymborska nog op andere momenten hebben laten optreden.'

Daan is overigens niet van plan om volgend jaar meer thematische programma's aan te bieden. ,,De kern van Poetry bestaat uit de optredende dichters, niet uit de bijprogramma's.'

Poetry werd afgelopen vrijdag afgesloten met vóór de pauze voorlezingen van een viertal dichters (onder wie de Chinees Bei Dao), en na de pauze een programma onder de titel `De Vormen Revue'. Vijftien dichters lazen een gedicht voor met een strenge vorm: de Pool Marcin Sendecki koos voor een sestina, Leo Vroman en Dorothy Porter voor een sonnet, en Jan Baeke voor een zogeheten semantisch gedicht, waarin een groot aantal woorden van een oorspronkelijk gedicht waren vervangen door woordenboekdefinities uit Van Dale.

Het festival kreeg onbedoeld een politiek slot toen de imbongi (Xhosa-volksdichter) Zolani Mkiva op persoonlijke titel `twee awards' uitreikte, de ene aan de Friese dichter Tsjebbe Hettinga, de andere `uit solidariteit' aan de jonge Palestijnse dichter Tamim al-Barghouti. Daan: ,, We werden verrast, maar gelukkig leidde het niet tot problemen.'