Oerol Festival groot succes

Het twintigste Oerol Festival op Terschelling, dat gisteravond werd afgesloten, was een groot succes. Het Festival, dat duurde van 15 tot en met 24 juni, trok in tien dagen tijd ongeveer 50.000 bezoekers. Er werden meer dan 80.000 kaarten verkocht, waardoor het Festival een gemiddelde bezetting van 90 procent haalde. Oerol heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot het belangrijkste theaterfestival van het land.

Toneelgroep De Appel trok met de klassieke tragedie Trojaanse vrouwen meer dan vijftienduizend bezoekers. In artistiek opzicht was de voorstelling Mousse door het gezelschap Kassys een voltreffer. Niet eerder werd op dit locatiefestival zo'n briljante, abstract-surrealistische versie gegeven van alomtegenwoordige verstandsverbijstering.

Jan Wolkers opende Oerol 2001 met het gedicht Noorderlicht. Intussen heeft hij aan artistiek directeur Joop Mulder aangeboden om voor volgend jaar opnieuw een tekst te schrijven. In 2002 zal de nieuwe munteenheid Euro definitief worden ingevoerd, reden voor Mulder om in dat `grote Europa' naar streken te zoeken die vergelijkbaar zijn met Terschelling. Daartoe nodigt theatergezelschappen uit onder andere Bretagne en Wales uit om voorstellingen te maken. Voorts zal Derevo een nieuwe voorstelling maken net als Jos Thie van Tryater, twee jaar geleden verantwoordelijk voor Peer Gynt naar Henrik Ibsen.

In de twintig jaar van het bestaan van Oerol is het festival uitgegroeid tot een evenement dat veel meer te beiden heeft dan straattheater. Toneelstukken van het wereldrepertoire komen nu ook aan bod, evenals toneel dat uitstijgt boven het locatiespektakel dankzij een hoogstaande artistieke waarde. Een motto voor Oerol 2002 heeft Joop Mulder nog niet: ,,Ik ga eerst praten met Wolkers, van wie de suggestie Omringd door zee afkomstig was. Zijn gedichten gaan over dit onderwerp, ik ben ervan overtuigd dat daar nog veel meer in zit.''

    • Kester Freriks