Miloševic vecht decreet over zijn uitlevering aan

De advocaten van de Joegoslavische oud-president Slobodan Miloševic zijn vandaag in beroep gegaan tegen een decreet van de regering dat zijn uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal mogelijk maakt. Het kan door beroepsprocedures nog maximaal 23 dagen duren voordat Miloševic aan het tribunaal in Den Haag wordt uitgeleverd.

De Joegoslavische regering nam zaterdag een decreet aan dat de weg vrijmaakt voor de uitwijzing van Joegoslavische verdachten, onder wie Miloševic. De regering zag zich eerder genoodzaakt een uitleveringswet uit het parlement terug te halen, omdat het voorstel het niet zou halen.

Miloševic' Socialistische Partij van Servië (SPS) noemde het decreet gisteren `illegaal' en `in strijd met de grondwet'. De Joegoslavische en Servische wet staan uitlevering van Joegoslavische staatsburgers aan buitenlandse staten immers niet toe. De Servische premier, Zoran Djindjic, heeft echter betoogd dat het VN-tribunaal geen buitenlandse staat is. Bovendien is Joegoslavië als lid van de VN verplicht tot samenwerking met het tribunaal.

Miloševic' advocaat Toma Fila noemde de beslissing `juridische piraterij'. Het decreet kwam tot stand buiten het parlement om. Fila zou vandaag beroep aantekenen bij het Federale Constitutionele Hof van Joegoslavië. Dat moet binnen vijftien dagen beslissen of het de zaak in behandeling neemt. De vice-premier van Servië, Nebojsa Covic, zei gisteren dat de overdracht van Miloševic aan Den Haag ,,tussen 10 en 23 dagen'' kan duren, als rekening wordt gehouden met alle beroepsmogelijkheden. Het decreet heeft de Joegoslavische regering, bestaande uit Servische en Montenegrijnse ministers, in een diepe crisis gedompeld. De Montenegrijnen, die zich vanaf het begin hebben gekeerd tegen de mogelijkheid Joegoslavische staatsburgers uit te leveren, kwamen uit protest niet opdagen. Ze stelden na de bespreking hun ministerszetels ter beschikking van hun partij, de Socialistische Volkspartij (SNP), die later zal beslissen of de ministers aftreden.

Joegoslavië staat onder grote druk om tot een betere samenwerking met het VN-tribunaal te komen. Eind deze week vindt een grote donorconferentie plaats in Brussel. De VS blijven weg als de Joegoslaven geen begin maken met de uitlevering van Miloševic. In diverse hoofdsteden werd het decreet gisteren voorzichtig verwelkomd. De VS benadrukten echter dat het decreet op zichzelf niet genoeg is om te laten weten of ze naar de donorconferentie komen. Het tribunaal zelf liet weten dat de ,,samenwerking vereist dat het decreet ook wordt uitgevoerd''. De Joegoslavische vice-premier Miroljub Labuš verklaarde daarop dat alle van oorlogsmisdaden verdachte Joegoslaven zullen worden uitgeleverd. ,,Het tribunaal vraagt om hen en wij leveren hen uit.''

analyse pagina 5