MENS EN MEDIA: COBY VAN STEENDELAAR (82)

,,Dankzij internet heb ik mijn familie teruggevonden. Mijn halfzusters en broers waren in de oorlog naar Canada geëmigreerd. Met mijn vader gevlucht na het bombardement op Bezuidenhout. Ik kwam dagelijks bij het tweede gezin van mijn vader over de vloer. Na de oorlog heb ik vele pogingen ondernomen ze te vinden. December '98 kreeg ik een e-mail: `Are you the person that visited us in de Adelheidstraat in The Hague?' De rillingen liepen over m'n rug. Mijn halfbroer Dick had gereageerd op mijn website, na het intikken van mijn naam bij een zoekmachine. Voor de family reunion heeft hij mijn foto en e-mails gekopieerd en rondgedeeld. Ik was hun kerstkind. Inmiddels zijn ze hier geweest: mijn broer Dick – dat werd daar natuurlijk Richard – en mijn zus Anneke.

,,Ik begon met een Power Mac. Daarna was ik een van de eerste Nederlanders met een i-Mac. Tot de bolbliksem erin sloeg. Nu heb ik een Apple G4. Met een LCD-scherm. Kranten lees ik op het scherm. NRC voor het nieuws, de Telegraaf voor de puzzels. Verder bezoek ik musea en zoek ik informatie over steden en landen. Chatten heb ik wel eens gedaan, maar wat daar wordt uitgewisseld vind ik vrij laag-bij-de-gronds. Ik bewerk foto's, gemaakt met mijn digitale camera. Haal eraf wat ik er niet op wil, regel de kleur, scherpte en de afmeting. Als ik ze verpixel en vermozaïek krijg je een eigentijds kunstwerk. Dat exposeer ik dan weer, hier in het Rosa Spier Huis.

,,De televisie staat vrijwel de hele dag aan. Vaste punten zijn het RTL Nieuws en het NOS Journaal. Ik hou van films met Arnold Schwarzenegger. Hij speelt niet alleen in knokfilms, maar bijvoorbeeld ook in Kindergarten Cop. Die vind ik ongelofelijk leuk. Net als films met Gregory Peck en Gary Grant. Ik hou van Jessica Fletcher en Walker Texas Ranger. Ik volg alle tennis maar versmaad ook geen goede documentaire. Wat ik ook graag zie zijn films waarin oude heren meisjes opleiden om een goede Ninja te worden.''