MATJES

Duitsers zijn de grootste haringeters ter wereld. Herring wordt op menukaarten bij onze oosterburen steeds meer verdrongen door Matjes. Onze maatjes zijn wereldberoemd en die arme meevissende Denen moeten daarmee leven. `Matjes' staat in Duitsland voor Hollandse nieuwe. Haring van de beste kwaliteit. Van de 265 ton haring die de Nederlandse vissersvloot dit jaar mag vangen komt slechts 15 procent op de markt als `maatjes'. De rest wordt verwerkt tot rolmopsen en dergelijke. Haring wordt in Duitsland anders gegeten dan bij ons. Vaak verwerkt in salades, maar ook als maaltijd met gebakken aardappels met spekjes en boontjes. Maatjes staat in Nederland ook voor (zelf)hulp aan patiënten met psychische problemen. De eerste oogst dit jaar ging dan ook naar het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid.

Schil de appel, verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in flinterdunne schijven en vervolgens in piepblokjes van 2 mm. Schep de zure room in een kom en doe daar de mierikswortel en naar smaak zout en peper bij. Knip de bieslook fijn. Maak appelsalade door de stukjes appel en de helft van de bieslook door de zure room te scheppen. Smeer boter op het roggebrood en snijd elke snee in zessen. Leg een blaadje veldsla of toefje tuinkers op een part roggebrood schep daar appelsalade op. Snijd de haringen in zessen en leg een stuk op de appelsalade op het roggebrood. Strooi er de rest van de bieslook over. Leg de hapjes op een schaal. Het Kaufhaus des Westen in Berlijn, een warenhuis met een immense foodafdeling, stalt meer dan tien haringsalades uit en ook haringhapjes. Een van die hapjes heet Amsterdammertje. Snijd voor deze bootjes een komkommer in drie stukken en halveer die overlangs. Haal met een theelepel de zaadjes uit de halve stukken. Vul de holtes met een mengsel van een pluk zuurkool met zure room en een theelepel mosterd of mierikswortel. Leg op de `voorplecht' naast elkaar een kwart gekookt ei en een part tomaat. Drapeer hierachter een halve haring met daarop een cocktailprikker met zilverui en een stuk rode paprika.

    • Annelène van Eijndhoven