Man krijgt na 20 jaar een verbod opgelegd

Een streekverbod voor een seksuele delinquent kan door zijn slachtoffer jaren na het misbruik alsnog worden afgedwongen.

Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam geoordeeld in de zaak van een vrouw die 20 jaar geleden ernstig seksueel werd misbruikt. Tegen de dader is door verjaring nooit strafvervolging ingesteld. Wel dwong de civiele rechter hem een schadevergoeding van 25.000 gulden aan het slachtoffer te betalen.

Jarenlang is de misbruikte vrouw in psychotherapie geweest, waar haar onder meer werd geadviseerd terug te keren naar de plaats waar zij tussen haar zevende en twaalfde jaar op de boerderij van haar grootouders, waar de dader werkte, werd misbruikt. Dit omdat haar familie, die nog altijd in deze plaats woont, haar tot steun kon zijn. De vrouw werkt nu in dezelfde streek als wijkverpleegkundige. Sinds een jaar komt ze de dader, die bij de plantsoenendienst werkt, regelmatig tegen. Hierdoor beleeft ze haar traumatische ervaringen opnieuw en heeft ze zich ziek gemeld.

Met steun van het proefprocessenfonds Clara Wichmann stapte de vrouw naar de rechter om een streekverbod voor de dader af te dwingen. De rechter legde het verbod op tijdens de werkuren van de vrouw en voor de duur van drie jaar. De dader vatte de uitspraak op als een beroepsverbod en ging in hoger beroep.

Het hof heeft het vonnis evenwel bekrachtigd.