KPN geeft geen nieuwe aandelen uit

KPN geeft op korte termijn geen nieuwe aandelen uit om zijn schuldpositie te verbeteren. Het telecombedrijf geeft voorrang aan gesprekken die tot een fusie of samenwerking kunnen leiden, mogelijk met Belgacom.

KPN maakte vanochtend met een korte mededeling een einde aan speculaties die de afgelopen drie weken het KPN-aandeel naar een historisch dieptepunt hebben gedrukt. De Britse zakenkrant Financial Times schreef op 1 juni dat KPN aandeelhouders het recht wilde geven tegen korting nieuwe aandelen te kopen. De opbrengst van deze zogeheten claimemissie (naar verluidt 5 miljard euro) moest ten goede komen aan het verlagen van KPN's nettoschuld van ruim 23 miljard euro.

Na de berichten over de emissie daalde de beurskoers van KPN met bijna 20 procent. Uiteindelijk verloor KPN in drie weken 46 procent van zijn waarde op de beurs. De sterk verlaagde koers stond een emissie in de weg. Voor elke tien bestaande aandelen zouden ongeveer dertien nieuwe aandelen moeten worden uitgegeven om aan de beoogde opbrengst te komen. Aandeelhouders zouden zo'n verwatering van de winst per aandeel niet hebben geaccepteerd.

De bekendmaking dat de claimemissie niet doorgaat, zorgde vanochtend voor een lichte opleving van de beurskoers: een stijging van ruim 5,8 procent tot 6,30 euro.

Een woordvoerder van KPN zegt dat het telecombedrijf op dit moment ,,voorrang'' geeft aan ,,de mogelijkheden om aan de consolidatie van de Europese telecommunicatiesector deel te nemen''. Het telecombedrijf voert onder meer gesprekken met Belgacom. Het is niet bekend of het daarbij gaat om samenwerking, een fusie of een overname.

Dit weekeinde bevestigde topman J. Goossens van Belgacom dat het Belgische telecombedrijf samenwerking met KPN onderzoekt. Goossens suggereerde dat zijn bedrijf de komende maanden zou besluiten om met een grotere partner in Europa te fuseren. ,,Ik hoop dat wij onze aandeelhouders en ons personeel daarover de komende weken of maanden mededelingen kunnen doen.''

Zowel KPN als Belgacom zegt ook met andere potentiële partners in gesprek te zijn. Struikelblok voor een fusie is mogelijk de schuldenlast van KPN. Belgacom, dat voor 51 procent in handen is van de Belgische staat, heeft nauwelijks schulden. Belgacom heeft hierdoor een goede onderhandelingspositie, maar de vraag is hoeveel concessies KPN bereid is te doen. Op korte termijn geeft het afstoten van niet-kernactiviteiten KPN enige verlichting. De recente verkoop van het belang in het Ierse Eircom en het afstoten van dochter KPN Lease leverden ruim 600 miljoen euro op.

PORTRET TOPMAN: pagina 2

NIEUWSANALYSE: pagina 11