Kenamju in finale Europa Cup judo

Kenamju uit Haarlem heeft zich zaterdag geplaatst voor de finalepoule van de Europa Cup judo in november. Tegen Frankfurt am Oder won Kenamju met 7-3.

De eerste serie leverde een 3-1 winst op, alleen James Warren verloor zijn partij. De tweede serie werd na een 0-2 achterstand met 4-2 gewonnen. Winfried Holthuizen en Koen van Nol verloren hun partijen. Opvallend was de zege van Dennis van der Geest tegen de enige topper in het Duitse team, Frank Möller.

Van der Geest lijkt uit het dal te zijn gekropen. Na de vroege uitschakeling op de Olympische Spelen in Sydney draaide het Europees kampioenschap ook uit op een deceptie. Van Möller won Van der Geest ook op de Spelen. ,,Ik stond tegen de enige wereldtopper in het team'', sprak de judoka zaterdag opgelucht. De blijdschap was groot bij hem na zijn zege. ,,De laatste maanden gaat het moeizaam, ik draaide niet lekker en daarom was de ontlading groot bij mij.''

Mentaal zou het er bij hem nog wel eens aan schorten. ,,Ik heb daar inderdaad soms last van, maar als ik verlies ligt het meteen aan mijn mentaliteit. Dat is onzin. Ik zit weer goed in mijn vel. Ik heb alleen nog niet de vorm die ik moet hebben. Ik ben nog niet top. Ik mis ritme, explosiviteit en daar word ik onzeker van.''

Keihard trainen is zijn remedie. Vanaf vandaag is hij in Spanje een week in trainingskamp en daarna volgt met de Nederlandse ploeg een trainingsweek in Papendal. Op het wereldkampioenschap van volgende maand in München wil Van der Geest de finale halen, na eerder twee keer derde te zijn geworden. ,,Ik ga voor goud, maar dan moet ik natuurlijk wel helemaal top zijn.''

Kenamju staat voor de zevende keer in de finale van de Europa Cup, waaraan in november vier teams meedoen. De club doet er nu alles aan de organisatie in handen te krijgen. ,,Maar dat is een grote geldklopperij'', verzucht Hans Sudmeier, voorzitter van de sectie Europa Cup van Kenamju.

Drie jaar geleden won Kenamju de Europa Cup, toen nog met Ben Sonnemans. Hij nam zaterdag afscheid van de judosport. Sonnemans was onder meer Europees kampioen.