Inzage stukken MID mogelijk

Een Nijmeegse organisatie mag voor het eerst stukken inzien van de Militaire Inlichtingendienst (MID) van het ministerie van Defensie. De stukken betreffen leden van antimilitaristische actiegroepen uit de periode van voor het einde van de Koude Oorlog. Het gaat onder meer om leden van Onkruit en Vredesactiekamp-mobiel, dat zich verzette tegen de plaatsing van kernwapens.

De MID blijkt eerder deze maand een verzoek van de vereniging Steunpunt Inzage PID-Nijmegen (SIP) te hebben gehonoreerd om toegang tot dossiers over haar leden. Het SIP zet zich sinds 1992 namens 55 leden en 17 organisaties in voor toegang tot dossiers van de inlichtingendiensten over zichzelf.

SIP-voorzitter L. Sévèke zegt aangenaam verrast te zijn door de medewerking van de MID en het ministerie van Defensie. Vorige week nog besliste de rechtbank in Arnhem namelijk dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) terecht een soortgelijk verzoek van het SIP had afgewezen.

Een woordvoerder van de BVD verklaarde echter vanmorgen dat zijn organisatie naar aanleiding van de rechtszaak in Arnhem alsnog besloten had dat het SIP desgewenst toegang zou kunnen krijgen tot bepaalde documenten. Volgens de woordvoerder had de rechter opgemerkt dat de BVD zich ook voor informatie van voor 1990 wel erg gemakkelijk beriep op het argument dat het nog altijd ging om informatie die ,,te actueel'' was.