Internationaal

LONDEN

De Europese beurzen leken zich vanochtend weinig te storen aan de slechte resultaten die de beurzen in New York vrijdag bij sluiting boekten. Zowel technlogiebeurs Nasdaq als de meer traditionele Dow Jones sloten met een verlies van meer dan 1 procent. De blik van beleggers en handelaren was vanochtend vooruit gericht. Dinsdag en woensdag vergadert het bestuur van de Amerikaanse centrale banken. Verwacht wordt dat daar een renteverlaging uitrolt.

Met dat in het achterhoofd deed de FTSE-index in Londen het vanochtend goed. De beursgraadmeter stond tegen het middaguur met een winst van 0,3 procent op 5.682 punten. In Londen wonnen vooral oliegigant BP en de communicatieconcerns Carlton en Granada. Die twee laatste concerns, die samen Independent Television Network bezitten, maken een teruggang in advertentie-inkomsten door.

FRANKFURT

Als enige grote Europese beursgraadmeter stond de Duitse DAX-index vanochtend op verlies. De DAX verloor 0,4 procent tot 5.918 punten. Het negatieve sentiment in Frankfurt werd onder meer veroorzaakt door de producentenprijzen, die in mei met 0,2 procent blijken te zijn gestegen.

Vooral BASF en Bayer moesten vanochtend inleveren. In de markt bestaat de vrees dat de teruglopende economische groei de resultaten van chemische concerns negatief zal beïnvloeden. BASF schroefde de groeivooruitzichten terug van 3 naar 2,5 procent.

PARIJS

In Frankrijk won het fonds van Europa's grootste aan een beurs genoteerde mediaconcern Vivendi Universal met 1,4 procent nadat de Universal-bioscoopfilm `Fast and Furious' in Canada en de Verenigde Staten het afgelopen weekend de best bezochte film was. Technologiefonds CMG moest inleveren. Beleggers zijn bevreesd voor nog verder teruglopende winsten in computergerelateerde sectoren. De CAC-index won 0,4 procent en stond tegen het middaguur op 5.205 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft maandag een stapje terug moeten doen. De Nikkei-index daalde met 1,1 procent tot 12.896 punten. De technologiewaarden leverden het sterkst in. De telecomfondsen konden niet aan koersverlies ontkomen door berichten dat telecomgigant NTT DoCoMo zou worden opgesplitst. Daarentegen deden de aandelen van de autoconcerns het redelijk goed.

De andere beurzen in Azië waren ook lager. In Zuid-Korea ging het koersgemiddelde met bijna 0,2 procent naar beneden. In Hongkong werd niet gehandeld in verband met festiviteiten rond de traditionele drakenbootraces.