Honkbaltitel weer voor Neptunus

De honkballers van Neptunus hebben de Europa Cup voor landskampioenen geprolongeerd. De Rotterdammers sloegen gisteren in de finale tegen San Marino in zeven innings toe, 14-4. Het was de vierde keer na 1994, 1996 en vorig jaar dat Neptunus de sterkste was in Europa.

In het kleine stadion van Neptunus opende San Marino voortvarend. Het nam na twee innings een voorsprong van 3-0. Coach Eenhoorn was genoodzaakt zijn startende werper Eric de Rijcke al snel van de heuvel te halen en te vervangen door zijn troef Rob Cordemans. De Nederlandse wissel pakte nadelig uit voor de Italiaanse formatie.

Zaterdagavond was Cordemans in de halve eindstrijd van de heuvel geslagen door de slagploeg van ADO. De werper keek na vier slagmensen al tegen een achterstand van 3-0 aan. Hij incasseerde acht honkslagen. ADO beschikte door blessures (Stewart, Lobbezoo) niet over zijn sterkste werpers, waardoor Neptunus de wedstrijd in de halve finale alsnog met 12-8 kon winnen.

In de andere halve eindstrijd verloor de Italiaanse kampioen Rimini zaterdag op genante wijze van San Marino. Rimini verspeelde een voorsprong van 6-0. San Marino vocht punt voor punt terug, om uiteindelijk met een sensationale 7-6 te winnen.

Kirt Kishita, een Amerikaan van Japanse komaf, hield Rimini zaterdag in de laatste twee slagbeurten op nul en hij stond als beloning gisteren weer op de heuvel tegen Neptunus. Hij hield de Rotterdammers twee innings in bedwang.

In de derde slagbeurt maakte de ploeg van Eenhoorn zes punten. Isenia, Comenecia (elk een tweehonkslag), Monte, Van 't Klooster (uitgeroepen tot beste speler van het toernooi) en Sluijter raakten de bal vol. In de vierde slagbeurt verliet Kishita na honkslagen van Duursma en Monte de heuvel. Voor zijn vervanger Martignoni werd een wilde worp in de vijfde inning fataal.

Met twee man uit en drieslag voor Sluijter leek Martignoni de slagbeurt probleemloos af te sluiten. Zijn catcher Gambuti liet de derde slag tegen Sluijter door de handschoen glippen, waardoor de tweede honkman van de Rotterdammers alsnog het eerste honk bereikte. Die fout kostte Sam Marino drie punten door klappen van Duursma en Monte.

Twee innings later besliste Neptunus de wedstrijd. Op het werpen van Baldassano sloeg Monte met een verre klap drie man over de thuisploeg, waarna Isenia het bevrijdende punt binnensloeg.