Haitink tijdelijk chef Staatskapel Dresden

Bernard Haitink (72) wordt in de herfst van volgend jaar tijdelijk chef-dirigent van de Sächsische Staatskapelle Dresden. Het orkest hoopt in 2003 een opvolger te hebben gevonden voor Giuseppe Sinopoli, die de Staatskapelle leidde sinds 1992. De Italiaanse chef-dirigent en muzikaal directeur overleed 20 april op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens een voorstelling van Verdi's Aida in de Deutsche Oper in Berlijn. Zijn dood leidde tot ontstelde reacties in Duitsland en Italië. Eerder was Hans Vonk chef-dirigent van de Staatskapelle Dresden.

Haitink is beschikbaar omdat hij vanaf volgend jaar niet langer muzikaal directeur is van het Londense operahuis Covent Garden. Hij dirigeert de Sächsische Staatskapelle regelmatig als gastdirigent en trad er ook met succes meermaals mee op in het Amsterdamse Concertgebouw, de laatste keer in februari dit jaar. De Staatskapelle Dresden geldt als het oudste orkest ter wereld, opgericht in 1548 door de keurvorst Moritz van Saksen.