Geluidsscherm

Doen geluidsschermen wat ze beloven? Op naar Dordrecht! Daar staat langs de snelweg A16 een elfhonderd meter lange, deels doorzichtige constructie die over de weg heen is gebogen om te voorkomen dat het geluid als het ware over het scherm heen valt. Het artistiek aandoende gevaarte werd vier jaar geleden neergezet, mede na een toezegging van PvdA-coryfee Jan Pronk die in de verkiezingscampagne van 1994 met GroenLinks-leider Paul Rosenmöller een nacht logeerde in de woning van een klagende buurtbewoner. Bij het ontbijt lieten ze weten zeer slecht te hebben geslapen. Dit kon zo niet langer.

Wie pal achter het negen meter hoge scherm staat hoort alleen een licht gebrom. Rozen en klimop versterken het gevoel dat Rijkswaterstaat hier iets groots heeft verricht. Het bewijs dat transporteconomie en prettig leven kunnen worden verzoend. Wat je hoort is vijftig decibel, rapporteert Hans van Ettinger, medewerker geluid van Rijkswaterstaat Zuid-Holland, wat minder is dan bij een normaal gesprek. Het scherm houdt achttien decibel tegen.

Er zijn mensen die gewoon dankbaar zijn. Zoals de Indonesische huisarts Wajan Samba. Met vrouw Maria en drie kinderen woont en werkt hij in het mooiste huis van de stadsvernieuwingswijk. Hun ramen, kroonluchter en ook hun sofa trillen niet meer. Ze kunnen weer in de voortuin zitten. Ze ruiken geen benzinewalmen meer. De gele strepen op het wasgoed zijn verdwenen. Ook de gepensioneerde buschauffeur Arie Goud is tevreden. Doordat de herrie met de helft is verminderd, zegt hij, kan hij weer bezoek ontvangen op het balkon van zijn woning op de eerste verdieping van een flatgebouw op tien meter van de weg.

Mensen die boven in flats wonen hebben pech. De kosten van een superhoog geluidsscherm wegen niet op tegen de baten, verklaart Rijkswaterstaat. Een van deze bewoners is de gepensioneerde ambtenaar Henk van Es. Hij woont vier hoog en kijkt over het scherm heen. Van Es en zijn vrouw vertellen dat het lawaai alleen maar erger is geworden omdat vroeger het geluid werd gedempt door bomen en struweel. Van Ettinger van Rijkswaterstaat kan dit niet geloven en meldt dat het geluidwerend effect van planten en struiken vrijwel nul is.

De meeste mensen langs de weg zeggen dat het scherm hen niet veel kan schelen. Ze waren eigenlijk al gewend aan het geloei. De zussen Hetty Sas en Jolanda Henraat wonen naast elkaar in huizen met een achtertuin op vijf meter van het scherm. Ze zijn er zeker op vooruitgegaan, zeggen ze. De ramen blijven schoon en je hoeft minder hard te praten in de tuin om elkaar te verstaan. Maar dat ze niets meer te klagen hebben is te veel gezegd. Ze wijzen naar het scherm en stellen vast dat rubberen strips tussen de glaspanelen loslaten als deze onder druk worden schoongespoten. Door de spleten dringt kabaal binnen. Ook veel last hebben ze van een man die 's nachts boven de weg hangt om het scherm te wassen en zijn radio zo hard heeft staan dat ze er wakker van liggen. Ze hebben er laatst de politie over gebeld.

    • Arjen Schreuder