Brandsen naar Nationale Ballet

Ted Brandsen wordt per 1 januari 2002 adjunct artistiek leider en huischoreograaf bij Het Nationale Ballet. Naast directeur Wayne Eagling zal hij het artistieke beleid bepalen. Brandsen krijgt een aanzienlijke hoeveelheid inhoudelijke en organisatorische taken, waaronder de selectie van nieuw werk. Ook zal hij minimaal één nieuw ballet per seizoen maken. Brandsen (1959) danste tien jaar bij de groep en maakte er in de jaren negentig enkele balletten. Na enige jaren als freelance choreograaf internationaal te hebben gezworven, werd hij in 1998 artistiek leider bij het West Australian Ballet te Perth.

De verandering in de leiding moet definitief de interne onvrede bestrijden die de groep al jaren tergt. Een eerdere poging daartoe, met Wim Broeckx als coördinator, faalde door gebrek aan armslag voor de ex-solist. Zo te zien verengt de taak van artistiek directeur Eagling zich voornamelijk tot de begeleiding van solisten. Eagling blijft wel eindverantwoordelijk.