Blair oogst kritiek met `rechtse' plannen

Het plan van de Britse premier Tony Blair om het bedrijfsleven een grotere rol te geven in de publieke sector, ontmoet steeds meer weerstand. Een invloedrijke denktank noemt vanochtend de voorgenomen semi-privatisering van de Londense metro en de luchtverkeersleiding ,,ondeugdelijk'', terwijl het toelaten van de particuliere sector in de gezondheidszorg en het onderwijs nog ,,onbewezen'' is. Vakbonden hebben gedreigd met stakingen en een deel van de Labour-fractie in het parlement is boos op de premier.

Lord Roy Hattersley, vice-partijleider van 1983 tot 1992, beschuldigde Blair er gisteren in The Observer van ,,een staatsgreep'' te hebben gepleegd ,,die onze legitieme filosofie omverwierp''. Blairs idee voor ,,een meritocratie'' komt volgens hem neer op ,,een pak-wat-je-pakken-kan-samenleving''. De hervormingsplannen voor de publieke sector bewijzen dat Blair sinds de verkiezingsoverwinning van 7 juni naar rechts is geschoven, aldus Hattersley die de partij opriep in opstand te komen.

De aanvallen komen nadat Blair hervorming van zorg, onderwijs en transport tot kern van een tweede termijn heeft gemaakt. Blair wil meer gebruik maken van contracten tussen overheid en bedrijfsleven, public-private-partnerships (PPP's). Daarbij financieert het bedrijfsleven bijvoorbeeld de bouw van een ziekenhuis en worden sommige afdelingen door particuliere bedrijven gerund. De National Health Service (NHS), het ziekenfonds, huurt het ziekenhuis terug, terwijl een deel van het personeel de facto in dienst komt van een particulier bedrijf. Critici zeggen dat geld voor zorg zo aan aandeelhouders wordt uitgegeven.