Beleggers geven KPN weer wat lucht

KPN was de grote winnaar van het Damrak vanochtend. Het telecomfonds schoot met 13 procent omhoog, nadat KPN bekendmaakte af te zien van een mogelijke claimemissie. Het telecomconcern gaat zich sterk maken voor de verkoop van niet-kernactiviteiten.

Ook denkt KPN de oplossing voor zijn problemen te vinden in een partner waarmee gefuseerd of samengewerkt kan worden. Later op de ochtend liep de koerswinst van KPN wat terug. Tegen het middaguur stond het fonds met een plus van 5,8 procent op 6,30 euro. KPNQwest, waarin KPN een belang heeft, steeg mee met een koerswinst van ruim 3,3 procent.

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX stond tegen het middaguur op 565 punten, een winst van 0,4 procent. Van de 25 aan de AEX genoteerde fondsen stonden er vanochtend 5 in de min. Daartussen was geen duidelijke lijn te trekken.

Bierfabrikant Heineken en bank-verzekeraar Aegon verloren met net iets minder dan 1 procent het meeste van de aan de AEX genoteerde fondsen aan koerswaarde. TNT Post Groep, voedingsmiddelconcern Unilever en uitgever VNU leverden alle drie een paar tienden van procentpunten in.

Het aandeel Aegon stond onder druk wegens de conclusies van een door het ministerie van Financiën ingestelde commissie. Aegon en twintig andere verzekeraars moeten hun winsten voortaan anders gaan berekenen. Andere financiële instellingen, zoals ABN Amro, ING en Fortis hadden vanochtend geen last van dit nieuws, zij wonnen aan koerswaarde.

Het telecomaandeel Versatel maakte met een koerswinst van bijna 2 procent ook een goed begin van de handelsweek door. Het laatste nieuws over Versatel dateert nog van eind vorige week. Toen werd de waarde van het fonds lager ingeschat door analisten. Een verlies aan waarde was het gevolg.

In de uitgeverssector was ook weinig lijn te ontdekken. VNU, dat nog steeds probeert een groot aantal publiekstijdschriften te verkopen, verloor. Wolters Kluwer en Elsevier wonnen daarentegen afgezet tegen de AEX-koers bovengemiddeld.

In de Midkap-index van middelgrote fondsen was de sfeer anders dan in de AEX. In plaats van koerswinst te boeken, stond de Midkap tegen het middaguur op verlies. De graadmeter moest 0,7 procent tot 536 punten inleveren. Vooral supermarktconcern Laurus, Landis Groep en Vopak verloren met enkele procentpunten flink aan waarde.