Atleet Van Balkom raakt in vorm

De Nederlandse mannen- en vrouwenploeg zijn bij de Europa Cup atletiek in Boedapest op de derde plaats geëindigd. Patrick van Balkom liet op de 200 meter blijken, dat hij in vorm komt. Zijn tijd van 20,57 was de snelste sinds hij zich in het vroege voorjaar in Zuid-Afrika kwalificeerde voor de wereldkampioenschappen.

Simon Vroemen liep zijn eerste steeple-race van dit seizoen. Hij won de tactische wedstrijd in 8.37,11. Bram Som (1.50,06 op de 800 meter) en Kamiel Maase (8.58,09 op de 3000 meter) hadden evenmin moeite de tactische races naar hun hand te zetten. Gert-Jan Liefers was op de 1500 meter dicht bij een overwinning, maar werd in de laatste meters voorbij gestreefd door de Oekraïner Ivan Hesko. Een goede prestatie leverde ook Marcel van de Westen, die met 13,71 tweede werd op de 110 meter horden.

Rens Blom won het polshoogspringen met 5,65, zijn beste prestatie van dit seizoen. Gezien de ruime marge waarmee hij over de lat sprong, lijkt de WK-limiet van 5,75 binnen zijn bereik te liggen. Corrie de Bruin kwam met de discus tot een afstand van 57,07 meter en dat was goed voor een tweede plaats. De Bruin kwam voor het eerst in drie jaar weer uit voor Nederland in een internationale wedstrijd. Problemen met haar schildklier veroorzaakten in de afgelopen jaren een terugval, maar dankzij medicijnen is ze op de weg terug.

Winnaars van de Europa Cup werden de Poolse mannen en Russische vrouwen. De Poolse atleten zorgden voor de grootste verrassing door als debutanten de titel op te eisen. Hoogtepunt van deze tweedaagse ontmoeting in Bremen was het Europees record polsstokhoogspringen (4,60 meter) van de Russin Svetlana Feofanova.

Tim Montgomery en Chryste Gaines hebben bij de Amerikaanse kampioenschappen in Eugene de 100 meter gewonnen. Beide sprinters deden dat met voortreffelijke tijden, maar wel aangejaagd door te veel rugwind. Montgomery finishte na 9,95 seconden, Gaines ging na 10,89 over de streep.

Het tweetal profiteerde ook van de afwezigheid van de olympische sterren Maurice Green en Marion Jones. De laatste deed alleen op de 200 meter mee en demonstreerde dezelfde vorm van de Olympische Spelen in Sydney. Zij klokte met 22,23 seconden de snelste seizoenstijd.

Wereldrecordhouder Green startte, zeer tegen zijn zin, nog wel in de series om zich te kwalificeren voor de WK. Hij liep 9,90 seconden over de 100 meter en meldde zich voor de rest van het toernooi af. Green zei dat hij momenteel extra gebaat is bij rust.